22:54:52    zondag, 16 juni 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 01 juni 2012 12:59 uur, laatst gewijzigd op 01 juni 2012 13:33 uur

Bloedprocessie: Boxtelse traditie

Bloedprocessie: Boxtelse traditie

Op de foto: De kleding wordt voor alle deelnemers goed afgespeld zodat de kostuums perfect zitten tijdens de processie. (Foto: Albert Stolwijk).

Traditiegetrouw trekken zondag 3 juni vanaf 15.00 uur ruim vijfhonderd deelnemers in historische kostuums door de straten in het centrum van Boxtel. De Heilig Bloedprocessie is al jarenlang een vast onderdeel op de evenementenkalender en ontbreekt ook dit jaar niet. Speciale gast tijdens deze editie is burgemeester Arnold van Aperen van de Belgische gemeente Hoogstraten. 

Van Beers en Van Aperen en hun echtgenoten ontmoeten elkaar komende zondagmiddag in de Clarissenstraat nabij het notariskantoor, waarna ze meelopen met de Boxtelse stoet. Burgemeester Frank van Beers liep in 2010 mee in de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten en zal daar ook op zondag 10 juni te gast zijn. 

De afgelopen drie jaar had de processie geen geluk: in 2009 werd de Heilig Bloedprocessie halverwege afgebroken wegens het slechte weer, in 2010 ging de tocht helemaal niet door en in 2011 bleven bezoekers weg omdat het weer erg wisselvallig was. ,,Dit jaar rekenen we op zon en warmte”, zegt voorzitter Toon Slaats van de Heilig Bloedstichting stellig. ,,Het kan gewoon niet zo zijn dat de processie nóg een keer in het water valt.”

Voor het eerst zijn tijdens de Heilig Bloedprocessie de winkels in het centrum geopend. Volgens Slaats zal dit ervoor zorgen dat meer mensen het evenement bezoeken.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Advertenties