RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
21:40:56    donderdag, 21 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 10 januari 2015 14:21 uur, laatst gewijzigd op 17 januari 2015 12:38 uur

Binnenmaas weert Boxtelse foto's

Binnenmaas weert Boxtelse foto\'s

Op de foto: Dirk Hardy (rechts) exposeerde het zesluik Clay eerder dit jaar in Rotterdam. Hij studeerde met prima cijfers af aan de Willem de Kooning Academie. Op de foto is de foto van Jezus Christus te zien. (Foto: Peter de Koning).

Het fotokunstwerk Clay van de getalenteerde Boxtelse fotograaf Dirk Hardy wordt deels gecensureerd in de gemeente Binnenmaas. Het gemeentebestuur heeft twee van de zes grote fotoportretten van Hardy verwijderd omdat ze kwetsend en aanstootgevend zouden kunnen zijn voor bezoekers van het gemeentehuis.

Hardy studeerde eerder dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De fotograaf, die onder meer stage liep bij het bekende fotobureau van Esschenaar Pieter Henket in New York, huurde de vroegere wasserij Blanca aan de Baroniestraat om Clay te realiseren.

Hij bouwde een podium waarop hij met een groot aantal (lokale) acteurs en figuranten zes scenes fotografeerde die een link hebben met de wereldgeschiedenis. Clay (klei) verbeeldt de kneedbaarheid van mensen als ze beinvloed worden door belangrijke religieuze stromingen of invloedrijke personen.

Op de prenten toont Hardy onder meer theatrale scenes waarop Jezus Christus, Adolf Hitler, Joseph Stalin en Napoleon staan. De foto's van Jezus en Hitler heeft de gemeente Binnenmaas verwijderd omdat ze aanstootgevend zouden zijn. ,,Mij wordt de mond gensoerd", reageert de fotograaf vandaag in de Volkskrant. Hij aarzelt of hij de opening van de expositie wil bijwonen. ,,Liever hang ik op een plek waar mijn hele werk ongecensureerd wordt getoond."

De gemeente Binnenmaas omvat onder meer de plaats 's Gravendeel en telt zo'n 30.000 inwoners. Elk jaar nodigt de gemeente jonge kunstenaars uit om te exposeren in het gemeentehuis.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Proef Culinair Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Peijnenburg Verzuimbegeleiding Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Huidtherapie Modecentrum Frans Theelen SNS Bank Beleef Boxtel Geerts advies