RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
20:57:28    woensdag, 20 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Dinsdag, 18 december 2012 16:45 uur, laatst gewijzigd op 18 december 2012 16:57 uur

'Betalen per kliko, niet per kilo'

\'Betalen per kliko, niet per kilo\'

Als de gemeente Boxtel in 2014 een gedifferentieerd tarief (diftar) voor inzameling van afval invoert, betekent die niet dat inwoners voor elke kilo restafval de beurs moeten trekken. Wel gaan Boxtelaren betalen voor elke keer dat zij de kliko aan de straat zetten.

Wethouder Willie van de Langenberg heeft de voorbije maanden veel vragen gekregen over de wijzigingen die op til zijn als het gaat om inzameling van restafval. ,,Veel mensen denken dat we de kliko's gaan wegen tijdens het legen en dat voor elke kilo een bedrag in rekening wordt gebracht. Dat is pertinent niet het geval. We denken erover één basistarief in te voeren en voorts een bedrag in rekening te brengen voor elke keer dat de afvalcontainer aan de straat wordt gezet. Mensen krijgen zo zelf meer grip op de hoogte van de afvalstoffenheffing."

Onderzoek eerder dit jaar wees uit dat een meerderheid van de burgers onderschrijft dat mensen die meer afval aanbieden ook meer moeten betalen. Ook gaven veel deelnemers aan de enquête aan dat zij wel over een kleinere afvalbak willen beschikken als daardoor de kosten omlaag kunnen. Doordat sinds twee jaar plastic gescheiden wordt ingezameld, houden veel mensen nu ruimte over in hun kliko. ,,Wekelijks moeten we kliko's vervangen omdat ze stuk zijn. Na 25 jaar dienst te hebben gedaan, zijn de afvalbakken afgeschreven. Misschien moeten we alle vuilcontainers wel vervangen door nieuwe", aldus de wethouder.

De wethouder roept burgers mee te denken over de manier waarop de afvalinzameling het best kan worden georganiseerd en gefinancierd. Uitgangspunt is dat de inzameling kostendekkend moet zijn. Ideeën kunnen worden aangedragen via e-mail: dbo@boxtel.nl. Komend voorjaar moet de gemeenteraad zich over een voorstel kunnen buigen.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

SNS Bank Geld en Makelaardij Geerts advies Proef Culinair Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Beleef Boxtel Doornmalen electro Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen