09:03:25    maandag, 17 juni 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 26 april 2013 09:09 uur, laatst gewijzigd op 29 april 2013 08:42 uur

Beethoven door blazers. Mooi!

Beethoven door blazers. Mooi!

Op de foto: In een volle Sint-Petrusbasiliek genoot het publiek intens van het Nederlands Blazers Ensemble. (Foto: Peter de Koning).

Het warme geluid van klarinet, fagot en contrabas mengde zich donderdagavond in een volle Sint-Petrusbasiliek met gepassioneerde klanken van hobo’s en hoorns. Voeg daarbij trompet, trombone en pauken en zie daar: Het Nederlands Blazers Ensemble speelde in Boxtel Beethovens Vijfde en Zevende. Een wonderlijke ervaring.

In de Zevende, waarschijnlijk door de componist zelf bewerkt voor deze bezetting, verdronk het spitse en verfijnde spel van de zeer enthousiast spelende musici af en toe in de overweldigende akoestiek van de middeleeuwse kapittelkerk. De Vijfde, met de bekendste muzikale opening aller tijden (’tatata taaa…’) beleefde een gloedvolle uitvoering waarin de galmende gewelven beter in bedwang werden gehouden.

Cultuurminnend Boxtel genoot met volle teugen van het derde concert in de eerste serie Proefkamermuziek. ,,Prachtig dat we zoiets hier mogen beleven”, glunderde luisteraar Leo Reurings tijdens de wijnproeverij na afloop in Podium Boxtel.

Auteur: Henk van Weert

Advertenties