15:01:26    dinsdag, 16 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 30 augustus 2012 16:05 uur, laatst gewijzigd op 30 augustus 2012 16:14 uur

Baggeraar stuit op fundamenten

Baggeraar stuit op fundamenten

Op de foto: Archeologen onderzoeken donderdag en vrijdag de fundamenten die gisteren tijdens graafwerkzaamheden op de Dommeloever zijn aangetroffen. Op de achtergrond is het enkele jaren geleden afgebrande restauratieatelier van SintLucas. (Foto: Albert Stolwijk).

Bij de graafwerkzaamheden op de oostelijke oever Dommeloever in hartje Boxtel is aannemingsbedrijf Klaar Baggertechnieken woensdag op archeologische vondsten gestuit. Waarschijnlijk zijn het fundamenten van industriële bebouwing van hooguit twee- tot driehonderd jaar oud. Dat stelde archeoloog Jan Roymans donderdagochtend tijdens onderzoek ter plaatse.

De ondergrondse muurresten zijn aangetroffen achter de Levensschool, bij het enkele jaren geleden uitgebrande restauratieatelier van mbo-school SintLucas. ,,De bakstenen zijn met mortel opgemetseld. Daardoor weten we dat deze funderingen in elk geval meer dan honderd jaar oud moeten zijn. Pas in het begin van de twintigste eeuw deed cement zijn intrede in de bouwwereld”, weet Roymans, die werkzaam is voor archeologisch adviesbureau RAAP. Hij wordt in zijn veronderstelling gesterkt doordat een deel van de fundering is aangetroffen in een grondlaag die doorloopt ónder de uitgebrande werkplaats van SintLucas. Roymans: ,,En dat gebouwtje is toch ook al gauw honderd jaar oud, schat ik zo in.”

Mogelijk wordt in de loop van vrijdag meer bekend over de archeologische vondst. Via deze website worden belangstellenden op de hoogte gehouden. In de papieren editie van de krant vanavond meer over de bodemvondsten tijdens de werkzaamheden in en bij de Dommel.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Olieenzo Modecentrum Frans Theelen Huidtherapie Gemeente Boxtel Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro Peijnenburg Verzuimbegeleiding