10:40:39    zondag, 12 juli 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 23 januari 2014 15:20 uur, laatst gewijzigd op 24 januari 2014 09:15 uur

André Kuipers weer in Boxtel

André Kuipers weer in Boxtel

Op de foto: Astronaut André Kuipers poseert in klas 7 en 8 van De Hobbendonken. (Foto: Albert Stolwijk).

Astronaut André Kuipers heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan basisschool De Hobbendonken in Boxtel. De ruimtevaarder bezocht groep 7 van de school die een fotowedstrijd rond vuurwerkbrillen had gewonnen. Ook de leerlingen van groep 8 schoven aan tafel voor een spannend lesje ruimtevaart...

,,Toen ik deze foto zag wist ik wat ik wilde worden”, zei Kuipers terwijl hij een afbeelding liet zien van een maanvoertuig. Met veel foto’s en af en toe een filmpje vertelde de ruimtevaarder zijn verhaal. Er kwamen veel indrukwekkende beelden voorbij, onder andere van hem en de gewichtsloze bemanning. ,,Ik zou elke dag wel willen zweven”, zei de astronaut.

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel vervoerde Kuipers in een klassieke auto van de Markt naar De Hobbendonken, waar alle leerlingen een erehaag hadden gevormd. Na een uitgebreide fotosessie in de klas, was het tijd voor de les waarin de astronaut de kinderen wegwijs maakte in de wereld zoals hij die beleefd had vanuit het ruimtestation ISS.

Jurre Seebregts uit groep 8 vond het heel bijzonder om de ruimtevaarder op bezoek te hebben. ,,Ik ga hem zeker een handtekening vragen.” Hoewel Jurre onder de indruk is van Kuiper ’s werk blijft hij liever met beide benen op de grond. ,,Ik wil later kok worden. Dan kan ik misschien wel eten voor in de ruimte maken”, zei de basisschoolleerling.

Dat ruimtevoedsel kan best nog wat smakelijker gemaakt worden. Volgens Kuipers lijkt het op kattenvoer. ,,Het moet plakkerig zijn. Anders kan het gaan zweven. Ik had zelf ook Nederlandse kaas en dropjes meegenomen. Die heb ik in mijn eentje op moeten eten omdat mijn collega’s ze niet lekker vonden.” Daar konden de kinderen zich niets bij voor stellen.

Vorig jaar was André Kuipers ook al te gast in Boxtel. Toen bezocht hij De Vorsenpoel. Boxtel is sowieso niet onbekend voor de astronaut omdat hij nogal eens Piet Smolders bezoekt. Smolders is een bekende ruimtevaartjournalist en schrijft onder andere voor de Telegraaf.

Het bezoek van de astronaut verdiende De Hobbendonken in december, toen werd meegedaan aan een actie van Sybilla Buisman Optiek in Boxtel. Ook dit jaar promootte Buisman het belang van veilige vuurwerkbrillen. Wie een leuke foto instuurde en daarvoor de meeste stemmen kreeg, maakte kans op een bezoek van André Kuipers. Groep 7 won en groep 8 won de tweede prijs en mocht daarom ook aanschuiven.

Aan het einde van de les liet Kuipers met behulp van de vele foto’s ook zien hoe de aarde eruit ziet vanuit de ruimte. Orkanen, bliksemschichten en het noorderlicht kwamen voorbij. Ook bekende steden als New York, Rotterdam en zelfs Boxtel passeerden de revue. ,,Nu is het tijd voor handtekeningen”, zei Kuipers. Daarop gilden de meisjes en jongens het uit. Ze hebben allemaal lang in de rij moeten staan…

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

EmielTechniek Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Alfa Elan Bikes support Remax-optimus Toverboom Podium Boxtel Geerts advies Café zaal Kloosterzicht TopSlank Huidtherapie Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Filipe buisman optiek