02:28:34    donderdag, 18 juli 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 30 maart 2012 13:59 uur, laatst gewijzigd op 30 maart 2012 14:34 uur

'Aanwinst voor cultureel Boxtel'

\'Aanwinst voor cultureel Boxtel\'

Op de foto: Het nieuwe kerkorgel in het protestants kerkje is donderdag officieel in gebruik genomen. (Foto: Ruud van Nooijen).

Het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat, aan het einde van dit jaar twee eeuwen in gebruik, is een pronkstuk rijker. Niet alleen een oogstrelend pronkstuk, maar meer nog een oorstrelend. Het nieuwe kerkorgel is donderdag officieel in gebruik genomen door burgemeester Frank van Beers: ,,Een aanwinst voor jullie gebedsdiensten die bovendien het cultureel niveau van Boxtel op een hoger plan tilt."

,,Een klein wonder." Zo betitelde voorzitter Jan Fraanje namens de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Boxtel de totstandkoming van het nieuwe orgel. Het idee om een overcompleet geraakt kerkorgel uit Groningen naar Boxtel te halen, werd een jaar geleden nog weggelachen door penningmeester Boudewijn Aalbers van diezelfde Protestantse Gemeente. Simpelweg omdat er geen geld voor was.

Doortastend handelen van organist Hans van der Haagen, predikant Corrie Terlouw en haar man Clemens Krämer én van Evert van Gelder als voorzitter van de gevormde orgelcommissie resulteerde erin dat Boxtel nu toch een nieuw muziekinstrument rijker is. Dankzij financiële van diverse fondsen en anoniemde schenkers werd in een mum van tijd de benodigde 85.000 euro bijeengebracht.

Jacques van den Dool, organist van de Grote Kerk in 's-Hertogenbosch, kreeg de eer het orgel muzikaal in te wijden. ,,Is het geen schatje?", vroeg hij lyrisch vanaf het orgelbalkon aan de genodigden terwijl hij al dan niet improviserend met muziek van onder meer Händel en Mozart de mogelijkheden van het orgel demonstreerde. Niet alleen te gebruiken voor religieuze doeleinden, maar dankzij een uitbreiding met twee registers ook voor concerten.

Zoals op zondag 1 april, als Van den Dool met zijn Chorus Novus passiemuziek vertolkt in het kerkje en tevens het orgel bespeelt tijdens de volgende aflevering van de serie Clarissenconcerten die eerder dit jaar van start ging. Het gratis toegankelijke optreden begint om 12.00 uur.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Geld en Makelaardij Olieenzo Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro