01:43:17    woensdag, 15 juli 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 09 juni 2011 20:50 uur, laatst gewijzigd op 12 juni 2011 19:12 uur

20.160.345,75

20.160.345,75

Op de foto: Niet aleen fietsers deden donderdag mee aan Alpe d'HuZes. Djen (8) uit Empel, een van de jongste deelnemers, wandelde naar de top met opa Kees.

De zesde editie van Alpe d'HuZes heeft een bedrag van 20.160.345,75 euro opgebracht ten bate van KWF Kankerbestrijding. Dat is donderdagavond even voor acht uur bekendgemaakt in een rechtstreekse televisieuitzending vanaf de finishlijn op Alpe d'Huez.

Nu alle wielrenners binnen zijn en de 14 kilometer lange beklimming is afgerond -  de weg is weer vrijgegeven voor het autoverkeer - wordt duidelijk hoeveel impact het evenement heeft gehad. Wie een hapje zat te eten in een willekeurig restaurant kon live meekijken naar de uitzending van NCRV en NOS. Toen de opbrengst bekend werd gemaakt, klonk een luid applaus en werd op tafels gerammeld.

De uitzending maakte maar weer eens duidelijk hoe emotioneel Alpe d'HuZes eigenlijk is. Ook op televisie werden de verhalen verteld over de deelnemers die vandaag allemaal iemand achterop hadden: een verloren zoon, een zieke schoonmoeder. Of zelf ziek zijn en door chemotherapie niet in staat zijn de berg op te fietsen, maar wel te voet omhoog willen gaan.

Wie een weekje Alpe d'HuZes meemaakt en onder de deelnemers verblijft, realiseert zich veel meer dan ooit tevoren hoe groot de impact van kanker kan zijn op iemands leven en op dat van anderen. Tranen van vreugde op de finishlijn zijn ook tranen van verdriet om het verlies van een dierbare. Of omgekeerd.

De meeste Boxtelse en Liempdse deelnemers hebben Alpe d'HuZes goed doorstaan. Hoewel de precieze prestaties nog niet bekend zijn, hebben de meesten hun doel behaald. Liempdenaar Henk Quinten laat weten vijf keer de top te hebben behaald. Laat in de middag fietsten in elk geval Walter van Ruijven, Sjef Schellekens en Peter van der Zanden nog op de berg.

Vanavond is het feest. Feest op de camping en in het dorp. Morgen gaat dat nog even door, maar worden de eerste campingplekken ook weer ontruimd. De Nederlandse invasie van Alpe 'd'Huez en Le Bourg d'Oisans is dan voor even verleden tijd. In de zomervakantie keren veel fietsers beslist terug voor een tochtje naar Alpe d'Huez, Glandon, Les Deux Alpes, Galibier en Ornon. En volgend jaar juni zullen ze er vast weer zijn, de Alpe d'HuZessers. Het begint al te kriebelen...

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Toverboom EmielTechniek Elan Bikes support Huidtherapie Filipe Olieenzo Café zaal Kloosterzicht buisman optiek TopSlank Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Alfa Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Remax-optimus