00:22:44    vrijdag, 21 februari 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 31 juli 2014 17:02 uur, laatst gewijzigd op 01 augustus 2014 08:49 uur

125 schoven rogge voor Boeremèrt

125 schoven rogge voor Boeremèrt

Ondanks dat de Boeremèrt in Liempde pas weer op Tweede Paasdag plaatsvindt, worden er het hele jaar door voorbereidingen getroffen voor dit evenement. Leden van de Klassieke Landbouwwerktuigenvereniging en comité Boeremèrt oogstten donderdag 31 juli rogge op een perceel aan de Heuvelstraat in Liempde. 125 schoven rogge worden volgend jaar tijdens de Boeremèrt gebruikt voor een demonstratie dorsen.

Met behulp van een antieke maaidorser uit 1959 werd de rogge op het perceel, dat een halve hectare groot is, geoogst. ,,Een gedeelte wordt gebruikt voor de Boeremèrt en de rest van het graan brengen we waarschijnlijk naar een molen om te malen”, legt Liempdenaar Rien van de Laar uit. ,,We hadden niet veel langer moeten wachten, de rogge is hartstikke rijp.” Van de Laar neemt de schoven mee naar huis. ,,En dan is het vooral opletten dat er geen muizen of ratten in de rogge rondneuzen..."

Het grootste gedeelte van de akker werd met een machine gemaaid, maar Jan van Vugt uit Liempde maaide sommige stukken met een pikhaak en een zicht. ,,45 jaar geleden, toen ik nog agrariër was, werkte ik met deze attributen. Het is mooi om de pikhaak en de zicht weer eens te gebruiken. Oude tijden herleven…”

Kijk voor meer foto's op de Facebookpagina van Brabants Centrum.

Auteur: Annelieke van der Linden

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Filipe Olieenzo Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg buisman optiek Doornmalen electro Beleef Boxtel EmielTechniek Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom Geerts advies Geld en Makelaardij Podium Boxtel TopSlank