06:21:07    woensdag, 24 juli 2019
brabants centrum logo
Maandag, 23 mei 2011 17:25 uur

1.500 gildebroeders in Gemonde

Het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint Catharina houdt van vrijdag 3 tot en met zondag 5 juni een Gemonds weekeinde. Naast activiteiten voor kinderen en muzikale optredens staat zondag de gildedag van kring Maasland op het programma. Welgeteld 47 gilden, in totaal ongeveer 1.500 gildebroeders en zusters, komen naar Gemonde om deel te nemen aan de wedstrijden vendelen, trommen, bazuinblazen en schieten.

De kringdag wordt jaarlijks door een gilde georganiseerd. Hoewel Sint-Joris & Sint-Catharina in 2002 ook al de gildedag organiseerde, bood het gilde zich voor deze editie weer aan als organiserende partij. ,,Het is voor ons ook een perfecte gelegenheid om de nieuwe uniformen te presenteren”, vertelt gildeheer Hans van der Schoot.  ,,We hebben hier lang voor gespaard, want een uniform kost veel geld. Het was hard nodig om nieuwe pakken aan te schaffen. De mens wordt steeds langer en jongeren die nieuw bij het gilde komen, passen niet in onze oude pakken.”

De gildedag wordt gecombineerd met activiteiten voor alle Gemondenaren. De activiteiten zijn gesitueerd bij de manege, achter het terrein van voetbalvereniging Irene. Er wordt een grote feesttent geplaatst. Het Gemondse weekeinde wordt op vrijdag 3 juni om 20.30 uur afgetrapt met een feestavond. Zaterdag staat om 14.00 uur een spelletjesmiddag voor de jeugd op het programma, ook is er een middag voor de 55-plussers. Vanaf 20.00 uur is er zaterdag een meezingavond, georganiseerd door smartlappenkoor Gimmese Smart.

De gildedag gaat zondag om 09.00 uur van start met een optocht naar de Sint-Lambertuskerk. Hier nemen alle 47 deelnemende gilden aan deel. Na de gildemis gaat de tocht terug naar het feestterrein waar wedstrijden op het programma staan. Naast de wedstrijden geven de ruiters een demonstratie. Ook is in de feesttent een tentoonstelling te zien van heemkundevereniging Den Hogert over het oude Gemonde. Centraal hierbij staan de twee Gemondse gilden.

Het volledige activiteitenprogramma is terug te vinden op www.gildedaggemonde.nl

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro Huidtherapie Geerts advies Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Olieenzo Beleef Boxtel Geld en Makelaardij