Wil Barten bezingt met Cantorij de Canon van Boxtel


Dirigent Wil Barten had zich grondig verdiept in de geschiedenis van zijn geboorteplaats. Zondag bezong 'zijn' Boxtelse Cantorij de historische canon in de protestantse kerk. Het kamerkoor oogstte een lang en enthousiast applaus.

Het optreden vond plaats in het kader van zowel het tienjarig bestaan van museum MuBo als het eeuwfeest van de terugkeer van een van de twee Heilig Bloeddoeken. Het accent lag duidelijk op de koormuziek van de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd. De Cantorij, dit jaar op weg naar haar 55 jarig jubileum, zong zoals altijd zuiver en toonde een grote flexibiliteit om de verscheidenheid aan stijlen goed te laten uitkomen. Ook organist Gerard Habraken liet in zijn begeleiding elk genre goed tot zijn recht komen en vertolkte als solist prachtige composities van Sweelinck en Bach. 

TOEPASSELIJKE MUZIEK

Barten, die al jaren in Deurne woont en sinds de oprichting in 1969 leiding geeft aan het kamerkoor, had zich terdege voorbereid. Enerzijds door het verzamelen, arrangeren en componeren van toepasselijke koormuziek en anderzijds door gedegen onderbouwde toelichtingen tussen de werken door. Het publiek genoot zichtbaar van de mooie koorzang en van de met de nodige humor gebrachte uitleg van de dirigent.

Opvallend waren de gave uitvoeringen van de weelderige polyfonie uit de Renaissance, het sprekende lied The Battle of Boxtel en de Romantiek van de muziek van Perosi.