De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.' Foto: eigen collectie.

‘Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending’

Politiek

,,Je zet mensen gewoon voor schut!”, fulmineert Stefan de Nijs. De fractievoorzitter van Combinatie95 is op zijn zachtst gezegd not amused door de nieuwe kliko’s voor medisch afval, die ook zijn bedoeld voor incontinentiemateriaal: dat ze een opvallende gele klep hebben, vindt hij een ‘grove privacyschending’. 

Vanwege de nieuwe aanpak klom De Nijs in de pen: hij stuurde gisteren een brief met schriftelijke vragen aan B en W. De gemeente biedt inwoners met medisch afval een extra kliko aan van 240 liter die vanaf 8 april om de week wordt opgehaald. Die is ook bedoeld voor incontinentiemateriaal. De Nijs: ,,Tot nu toe kregen mensen die medisch afval voor de grijze container hebben, financiële compensatie. Dat verandert.” 

Het gele deksel is de politicus een doorn in het oog: ,,Zo kan de hele buurt zien dat iemand incontinent is of een ander medisch probleem heeft.” Combinatie95 kreeg bericht van een inwoner over de nieuwe klikosoort. ,,Die persoon laat de gemeente weten dit onacceptabel te vinden en weigert de container abso..