Oekraïense oorlogsvluchtelingen tijdens een ontspanningsmiddag op het buitenterrein van de voormalige Rabobank.
Oekraïense oorlogsvluchtelingen tijdens een ontspanningsmiddag op het buitenterrein van de voormalige Rabobank. Foto: Bas van den Biggelaar, 2023.

‘Oekraïners gebaat bij meer zelfredzaamheid’

Algemeen

Dat de gemeente Boxtel stopt met professionele begeleiding van Oekraïners door welzijnsorganisatie ContourdeTwern (CdT) met ingang van komende week heeft alles te maken met de veranderde omstandigheden, stelt wethouder Mariëlle van Alphen. Toen de eerste oorlogsvluchtelingen hier arriveerden was er sprake van een crisissituatie die intensieve hulp vereiste. Nu moet meer worden ingezet op zelfredzaamheid. De vrijwilligers die helpen bij de opvang reageren geschokt en vinden dat zij een trap na krijgen.

Na afloop van de B. en W.-vergadering gaf Van Alphen dinsdagmiddag een toelichting op het besluit om de samenwerking met CdT te beëindigen. Volgens haar speelt onder andere mee dat begeleiders té vrienschappelijke banden krijgen met de vluchtelingen. ,,Dat hindert de inburgering die de Oekraïners in onze ogen nodig hebben; de mensen moeten zelfredzaam worden.” Desalniettemin hoopt de wethouder dat de bijna veertig vrijwilligers die via ContourdeTwern betrokken zijn bij de opvang zich blijven inzetten. 

‘NIET PAMPEREN’

Burgemeester Ronald van Meygaarden wijst op het gevaar van pamperen. Daar zijn de Oekraïners volgens hem niet bij gebaat. Dat geven sommige vluchtelingen blijk..