Linde Goossens (links) en Ayla van de Wijdeven vinden langs het Leijseven nog veel plastic. Samen met hun teamgenoten van MEP MO14-2 rapen ze zaterdagmiddag zwerfafval op in het kader van de Nationale Opschoondag.
Linde Goossens (links) en Ayla van de Wijdeven vinden langs het Leijseven nog veel plastic. Samen met hun teamgenoten van MEP MO14-2 rapen ze zaterdagmiddag zwerfafval op in het kader van de Nationale Opschoondag. Foto: Rens van den Elsen.

What’s Up afvalruimers Ayla & Linde?

Jeugd

Gewapend met een groene zak en grijper lopen Ayla van de Wijdeven (13) en Linde Goossens (12) langs het Leijsenven. Samen met hun medespelers van hockeyteam MO14-2 van MEP en het Boxtelse upcyclebedrijf Nic&Mic zijn de twee actief tijdens de Nationale Opschoondag. In het hele land ruimen mensen dan zwerfafval op. Al tijdens het eerste stukje van de route die Ayla en Linde lopen, komen ze veel zooi tegen... 

Hebben jullie al vaker afval geraapt? Ayla: ,,Ja, op de basisschool hebben we dat al een keer gedaan. Volgende week gaan we met onze klas in Vught opruimen.” Linde: ,,Nee, ik nog nooit. Maar op school hebben we wel een keer in de week corvee om het schoolplein schoon te maken.”

Is het opruimen leuk om te doen? ,,Nou, misschien niet het leukste, maar zo met ons team is het wel gezellig. Bovendien houden we Boxtel een beetje schoon”, zegt Ayla. ,,Liever deden we nu iets anders, maar ach, we krijgen straks frietjes”, vult Linde aan.

Zouden jullie dit ook alleen kunnen doen, spontaan? Ayla: ,,Alleen als het lekker weer is (tijdens de actie hagelde het - red.)  en als ik geen huiswerk heb.” Daar is Linde het mee eens.

Zou je zelf zomaar iets weggoo..