Gedeputeerde Stijn Smeulders.
Gedeputeerde Stijn Smeulders. Foto: Provincie Noord-Brabant | Marc Bolsius.

CAMPAGNE VAN POLITIE EN PROVINCIE:

'Bestuurders rijden twee keer zo veilig met gordel'

De provincie wil nul verkeersslachtoffers. Om dit ideaal te halen, start Brabant samen met de politie en andere partners een nieuwe campagne om het gebruik van een gordel in de auto te stimuleren: 'Eén klik. Twee keer zo veilig'.

De boodschap van provincie en politie is dat automobilisten veiliger rijden als zij een gordel dragen. Die handeling is nog steeds niet voor alle weggebruikers een gewoonte: een groot deel van de verkeersdoden van de afgelopen jaren droeg geen veiligheidsriem. ,,Die schrijnende conclusie is een van de redenen om een nieuwe campagne rondom het thema te ontwikkelen. In parkeergarages, bij benzinestations, in abri’s en op andere plekken langs de weg zien automobilisten vanaf deze week steeds dezelfde boodschap terugkomen", laat provincie weten.

ERNSTIG LETSEL

Ook via sociale media wordt ‘Eén klik. Twee keer zo veilig’ onder de aandacht gebracht. De campagne laat zien dat één simpele handeling de veiligheid fors kan vergroten. Zo concludeerde SWOV, het nationaal instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek, twee jaar geleden nog dat de kans op ernstig letsel of een dodelijke afloop bij een ongeval met 60 procent afneemt als een inzittende voorin de auto een driepuntsgordel draagt. Voor passagiers op de achterbank is dat ongeveer 44 procent. 

'KLEINE ACTIE'

De boodschap gaat verder dan alleen de autogordel om hebben tijdens het rijden, legt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit) uit. ,,Brabant behoort helaas tot de provincies met de meeste dodelijke verkeersslachtoffers. Het is aan ons allemaal om dat aantal omlaag te brengen. Een hele kleine actie als het vastmaken van je gordel kan al een groot verschil maken. Het is belangrijk om elkaar daaraan te blijven herinneren.” 

De campagne is onderdeel van ‘Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers. Jouw actie telt’. De overkoepelende actie heeft het doel weggebruikers in Brabant bewust te maken van hun rol in het verkeer, zodat iedereen veilig thuis komt. Daarbij wordt ingespeeld op situaties waar nog te veel verkeersslachtoffers vallen. In dit geval is dat gordeldracht. 

AIRBAG

Ook de politie ervaart tijdens reguliere handhaving vaak dat automobilisten en inzittenden geen gordel dragen. Naast de fysieke gevaren zijn er ook praktische risico’s verbonden aan het niet dragen van een gordel, waarschuwt de sterke arm der wet. Zo werkt het airbag-systeem bij verschillende voertuigen niet wanneer de gordel niet is omgedaan. Bovendien keren diverse verzekeringen niet uit bij schade. 

Agenten zijn altijd scherp op het dragen van een gordel. Met handhaving wil de politie niet alleen overtreders bestraffen, maar vooral bewustzijn creëren. Bovendien is er tijdens de zogeheten Roadpoll Safety Days in maart in heel Europa extra aandacht voor het dragen van een veiligheidsriem.