Bondscoach Jeroen Delmee juicht tijdens de kwartfinale van het WK in 2023. De oud-tophockeyer is een van de gasten tijdens de talkshow Praat!.
Bondscoach Jeroen Delmee juicht tijdens de kwartfinale van het WK in 2023. De oud-tophockeyer is een van de gasten tijdens de talkshow Praat!. Foto: Ziggo Sport.

TALKSHOW GAAT DIEPER IN OP DE TOEKOMST VAN HET CLUBLEVEN


Jeroen Delmee naar Praat! voor de 'vereniging 2.0'

De talkshow Praat! staat vrijdag 12 april vanaf 20.00 uur in het teken van het sportieve én culturele verenigingsleven. Hoofdgast van de avond in het clubhuis van MEP is oud-topspeler, Boxtelse hockeytelg en huidig bondscoach van het Nederlands mannenelftal Jeroen Delmee. Ook schuiven diverse experts aan om te praten over 'de vereniging 2.0'.

Naast Delmee, schuiven muzikant en bestuurslid van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen Henk van der Meulen aan, evenals verenigingsexpert Annemarie Ninaber van Eijben van Buurtbinders.

Het blijft lastig, een actieve club overeind houden. Jonge aanwas vinden is bij veel verenigingen een blijvend aandachtspunt, net als de werving van voldoende vrijwilligers. Besturen vullen zich niet automatisch: de vacature voor een nieuwe voorzitter of penningmeester blijft geregeld maanden vacant.

WAT DAN?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat alles zich binnen een club wel regelt. Die ene 'oer-vrijwilliger' bij wie de laatste jaren steeds meer taken zijn komen te liggen, kan een paar maanden later zomaar stoppen. Wat moet je als vereniging dan?

Een land zonder verenigingen is eigenlijk ondenkbaar: daar vindt het grootste deel van het sport- en culturele leven plaats. Maar in een individualiserende maatschappij komt gemeenschapszin onder druk te staan. Het vinden van voldoende vrijwilligers wordt lastiger, regelgeving complexer en verwachtingen hoger. Hoe kunnen verenigingen meegaan met de tijd om hun overlevingskansen te vergroten?

Tijdens de komende editie van Praat! gaat presentatrice Marlies Germanus in gesprek met diverse gasten om het verenigingsleven 'van toen' en dat van de toekomst door te nemen. Wat kunnen we leren uit het verleden en aan welke knoppen kan je draaien om weer op koers te raken?

AANMELDEN

De inspirerende avond, die de bibliothekenorganisatie Huis73 samen met stichting Brabants Centrum organiseert, is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij een club. Van bestuurslid tot voetballer of hockeyer, van vrijwilliger tot muzikant of kantinebeheerder.

De avond is gratis te bezoeken, aanmelden kan via de website huis73.op-shop.nl.