De auteur van het Boekenweekgeschenk 2022, Ilja Leonard Pfeijffer was in dat jaar te gast op het Jacob-Roelandslyceum. Voor zulke activiteiten kan CJP-geld gebruikt worden.
De auteur van het Boekenweekgeschenk 2022, Ilja Leonard Pfeijffer was in dat jaar te gast op het Jacob-Roelandslyceum. Voor zulke activiteiten kan CJP-geld gebruikt worden. Foto: Bas van den Biggelaar.

DIRECTEUR CJP REAGEERT OP COLUMN VAN TRUDY VAN ROOIJ

'We helpen jongeren hun smaak ontwikkelen'


Jan Hermens


Correspondente Trudy van Rooij wijdde donderdag 29 februari in Brabants Centrum een column aan het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Ze stipte aan dat sommige musea jongeren sowieso forse kortingen geven, hoger dan met de CJP-pas. Ze noemt echter ook voorbeelden van culturele instellingen waar dat anders is. Directeur Walter Groenen van CJP, gevestigd in Amsterdam, las de column en reageerde.

Groenen: ,,Meestal levert onze pas een net zo hoge of zelfs grotere korting op dan die culturele instellingen al geven, maar niet altijd, dat klopt. De musea gaan zelf over hun toegangsprijzen. En ze bepalen dus zelf hoe hoog de kortingen zijn."

Hij vult aan: ,,Als culturele instellingen een betere CJP-reductie geven, wordt het voor ons makkelijker om scholen aan ons te binden."

Groenen legt uit hoe het bij enkele grote musea in de omgeving werkt, instellingen die in de column de revue passeerden: ,,Het Noordbrabants Museum en Designmuseum in Den Bosch zijn voor jongeren tot achttien jaar gratis. Het studententarief ligt gelijk aan dat wat je met CJP-pas betaalt. Bij het Eindhovense Evoluon betalen pashouders minder dan studenten. Jeugd tot achttien jaar moet een euro afrekenen." De kaart, die door mensen tot dertig gebruikt kan worden, is in die musea dus interessant voor jongvolwassenen.  

Het Eindhovense Van Abbe-museum geeft kinderen tot twaalf jaar vrije toegang. Daar hebben middelbare scholieren voordeel bij de CJP-pas, want een niet-studerende volwassene zonder kortingskaart moet zestien euro afrekenen. 

De bij CJP aangesloten scholen ontvangen per leerling 5,50 euro van het Rijk, soms ook wat geld van gemeenten (van Boxtel niet), en kunnen ervoor kiezen zelf al of niet bij te dragen. Betalen ze mee, dan tikken ze elf euro per scholier af.

40.000 EURO

,,Op het Baanderherencollege en Jacob-Roelandslyceum was vorig jaar zo'n 40.000 euro beschikbaar voor kunst en cultuur", aldus de CJP-directeur. Hij weet ook wat ze zoal deden: ,,Het Van Abbe-museum stond op het programma, de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller, Fabrique des Lumières. En leerlingen maakten kennis met glasblazen en fotografie."

Een van de doelen van CJP is jongeren te stimuleren tot het bezoeken van concerten, festivals, musea en bioscopen. Website www.cjp.nl en nieuwsbrieven vormen inspiratiebronnen. Groenen: ,,Wat we vooral willen is jongeren helpen bij het ontwikkelen van hun smaak en zo beter te ontdekken wie ze zijn."


p Auteur Ilja Leonard Pfeijffer was in 2022 te gast in het Jacob-Roelandslyceum. Voor zulke activiteiten kan een school CJP-geld gebruiken. Foto: Bas van den Biggelaar.