Het bordje 'zelfservice' zal in de loop van het jaar niet meer terugkeren op de balie van de bibliotheek, tot vreugde van community librarian Marlies Germanus (op de foto), haar collega's en ongetwijfeld de bezoekers...
Het bordje 'zelfservice' zal in de loop van het jaar niet meer terugkeren op de balie van de bibliotheek, tot vreugde van community librarian Marlies Germanus (op de foto), haar collega's en ongetwijfeld de bezoekers... Foto: Pål Jansen.

Door impuls Rijk Boxtelse bibliotheek terug naar oude niveau

Cultuur

Marlies Germanus van de Boxtelse bibliotheek sprong vorige week met haar collega’s een gat in de lucht. Het Rijk gaat weer investeren in het bibliothekennetwerk en de boekenuitleen aan de Burgakker is een van de 245 locaties die een extra bijdrage krijgen. ,,Over een aantal maanden kan het bordje ‘zelfservice’ worden opgeborgen in de la!”

Boxtelaren hebben er al jaren mee te dealen: verschillende dagdelen in de week moeten ze zichzelf wegwijs maken. ,,De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op bibliotheken”, weet Germanus. ,,Daardoor moest hier ook vaak houtje, touwtje iets geregeld worden. Dankzij ieders inzet lukte dat ook, maar we móesten keuzes maken.”

STOM

Zo prijkt er al jaren, in ieder geval vanaf 2014, op de balie op diverse dagen een bordje met ‘zelfservice’. ,,Het staat zo stom”, fulmineert Germanus. ,,We willen als bieb altijd beschikbaar zijn voor de inwoners. Dat heeft niet alleen met die zelfservice-uren te maken, maar ook met alle activiteiten die we willen organiseren. Zoals we met Brabants Centrum een aantal keer per jaar de talkshow Praat! op..