Sociale huurwoningen in de wijk Heem van Selis. Voor dit grote project geldt de 30-procentsregel nog niet.
Sociale huurwoningen in de wijk Heem van Selis. Voor dit grote project geldt de 30-procentsregel nog niet. Foto: Hans van Doorn,2023.

Kleine projecten niet in volkshuisvestingsfonds

Politiek

Initiatiefnemers van kleine bouwprojecten (maximaal drie huizen) hoeven niet bij te dragen aan een volkshuisvestingsfonds als ze onvoldoende sociale huurwoningen realiseren. Een meerderheid van de gemeenteraad paste dinsdagavond daarmee het plan van het college van burgemeester en wethouders aan.

Het volkshuisvestingsfonds dient om de bouw van sociale huurwoningen te stimuleren. Minimaal 30 procent per project, dat is de norm. Een ontwikkelaar die er meer bouwt dan nodig binnen een plan, kan een beloning krijgen uit het fonds. Wie er onvoldoende realiseert, moet geld in het fonds storten.

Zes raadsfracties vrezen dat deze opzet mensen die een klein project in gedachten hebben, afschrikt. En zo een rem op de woningbouw vormt. Wie een, twee of drie huizen wil bouwen, kan nauwelijks aan de 30 procent-eis voldoen. En zo’n storting in het volkshuisvestingsfonds loopt voor deze initiatiefnemers wel erg in de papieren, aldus een meerderheid van de raad. Vandaar dat de fracties, op de SP en PvdA-GroenLinks na, een motie indienden.