Overweg d'Ekker nabij buurtschap Tongeren aan de Kapelweg, valt binnen het zoekgebied voor de zes ondergrondse busleidingen die het Rijk wil aanleggen.
Overweg d'Ekker nabij buurtschap Tongeren aan de Kapelweg, valt binnen het zoekgebied voor de zes ondergrondse busleidingen die het Rijk wil aanleggen. Foto: Peter de Koning, 2018.

Gevaarlijke stoffen via buizen verkleint risico’s spoortransport

Economie

Als het overheidsplan Delta Rhine Corridor wordt uitgevoerd, zal een van de zes ondergrondse buisleidingen in Boxtels gebied wellicht gebruikt worden voor ammoniak. Een goed alternatief voor vervoer van de gevaarlijke stof over het spoor, vinden B en W. Het college weet echter nog niet of een aftakking van het transportproject nog invloed heeft op woningbouwplannen.

Er rijden veel treinen met gevaarlijke stoffen door Noord-Brabant. Ook door gebieden waar veel mensen wonen. De risico’s worden zoveel mogelijk uitgebannen, maar als zo’n goederentrein ooit ontspoort, zijn de gevolgen waarschijnlijk groot. Fractievoorzitter Stefan de Nijs van Combinatie95 klom in de pen en vroeg B en W hoe zij tegenover ondergronds vervoer van ammoniak staan. Het college is hier net als de coalitiepartij een voorstander van. Gevaarlijke stoffen via buizen in plaats van treinen transporteren, verkleint het risico op een calamiteit langs het spoor.