Voorzitter Jan van Homelen en secretaris Willem van Vossen bekijken een deel van Gaudete-collectie tijdens de inrichting van museum MuBo.
Voorzitter Jan van Homelen en secretaris Willem van Vossen bekijken een deel van Gaudete-collectie tijdens de inrichting van museum MuBo. Foto: Peter de Koning, 2014.

Vier collecties grondslag voor MuBo

MuBo 10 jaar

Bij de opening van museum MuBo, medio maart 2014, kwamen vier collecties samen. Die van historisch museum Piet Dorenbosch, van verzamelaar Ben van der Ven, van stichting Hendrik Verhees en van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Een korte terugblik hoe een en ander tot stand kwam.

De oprichtingsplannen voor een museum over de Boxtelse historie zijn ruim dertig jaar oud. In 1992 staken Theo van den Aker, Jan Swinkels en Bernard Vekemans de koppen bij elkaar om te komen tot een zogeheten oudheidkamer. Een geschikte plek daarvoor vinden, was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Maar toen in 1994 ruimte beschikbaar kwam in het monumentale Hofje aan de Markt, naast het gemeentehuis, kwam er schot in de zaak.

PIET DORENBOSCH

Eind september 1995 werd een historisch museum geopend, dat werd vernoemd naar Piet Dorenbosch (1903-1990). Deze oud-gemeentesecretaris was oprichter van de plaatselijke heemkundekring en stimulator van heel veel lokale activiteiten. Uiteenlopend van palmpaasoptocht tot moppenmarkt. Ook beschreef hij..