De waterstanden zijn overal laag in Boxtel. Zoals in de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat in Boxtel... (Foto: Peter de Koning).
De waterstanden zijn overal laag in Boxtel. Zoals in de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat in Boxtel... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Waterschap alert vanwege droogte

Algemeen

Waterschap De Dommel heeft donderdag uitgebreid informatie verschaft over de aanhoudende droogte.  In het beheergebied van het waterschap hebben veel ondernemers te kampen met ernstige droogte.

In de maanden april en mei is maar half zoveel regen gevallen als normaal. Ook de afgelopen winter was het droger dan anders. Dit geldt voor Brabant en Limburg maar ook voor België en Frankrijk waar de Maas ontspringt. Op het land en in de sloten zijn de gevolgen van het uitblijven van regen en de aanhoudende hoge temperaturen steeds meer zichtbaar.

Rijkswaterstaat en de waterschappen in Brabant en Limburg houden de situatie volgens het waterschap nauwlettend in de gaten en doen wat mogelijk is om boeren en tuinders, industrie, natuur en andere watergebruikers van voldoende water te voorzien. ,,De aanvoer van water wordt minder en als gevolg van verdamping daalt ook de grondwaterstand. De verwachting is dat er de komende dagen weinig of geen regen valt en de verdamping zeer groot zal zijn."

Daarom hebben de waterschappen in Limburg en Brabant diverse verboden afgekondigd op het onttrekken van water uit beken en sloten om te beregenen. Oppompen van grondwater voor beregening is alleen mogelijk als daarvoor een vergunning is verleend.

In het beheergebied van waterschap De Dommel hebben veel ondernemers te kampen met ernstige droogte. ,,Agrariërs moeten alle zeilen bijzetten om hun oogsten veilig te stellen en als er geen mogelijkheid is om te beregenen dreigen oogsten verloren te gaan. Ook voor sommige recreatieondernemers is het spannend of er binnenkort nog gekanood kan worden in verband met het lage water. Veel natuur is ook afhankelijk van hogere grondwaterstanden en stroming in het water", zo meldt het waterschap.

De waterbeheerders zijn alert zodat snel gehandeld kan worden, ook als het weer flink gaat regenen. Het is immers nog maar een jaar geleden dat er sprake was van enorme wateroverlast in delen van Oost-Brabant en Noord-Limburg. Daar ging ook een periode van aanhoudende droogte aan vooraf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 2 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 4 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 6 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 8 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 11 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 12 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 13 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00