Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Algemeen

Extra geld voor meer geluidsmaatregelen rond het Boxtelse spoor kan de gemeente niet vrijmaken. Dit antwoordt het college van B en W op vragen van oppositiepartij Balans. Daardoor loopt Boxtel een deel van de 3,5 miljoen euro mis die staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft vrijgemaakt in het kader van PHS.

Recent deed staatssecretaris Van Veldhoven (I & W) een aanbod van 3,5 miljoen euro aan de gemeenten aan het spoortraject Boxtel-Meteren om extra bovenwettelijke geluidsmaatregelen te nemen. Ook Boxtel kon uit dit potje peuren, maar dan moest het op basis van cofinanciering: het Rijk zal slechts eenderde van de meerkosten op zich nemen. Maar gezien de penibele financiële situatie van de gemeente, heeft zij nu niet de luxe extra geld vrij te maken, zo stellen B & W.

Wel worden al andere geluidsmaatregelen genomen op het spoor in Boxtel. Dit omdat het aantal personentreinen flink is toegenomen tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven, en Tilburg dankzij het spoorboekloos rijden. Treinen rijden tussen die steden volgens een dienstregeling van tien minuten. Ook het goederenvervoer dat over het spoor door Boxtel dendert, neemt toe. Om onder de wettelijke norm te blijven wat betreft geluidsoverlast van het toenemende treinverkeer op het traject PHS-Meteren Boxtel, is de spoorlijn aangewezen als zogeheten 'quieter route'.  

Door de toewijzing moet het aantal huishoudens dat gehinderd wordt door geluidsoverlast hetzelfde blijven. Het Rijk heeft vanuit het Meerjarenprogramma Geluid (MJPG) de maatregelen daarvoor genomen. Eerder zijn daarom in andere gemeenten die de zogeheten 'Brabantlijn' - die loopt onder meer vanuit Eindhoven over Boxtel via Tilburg richting Rotterdam - doorkruist, raildempers aangelegd. Dit op basis van een akoestisch rapport van het Ministerie van I & W. Ook komen deze op het spoor in Boxtel te liggen, maar het is nog niet bekend waar en wanneer de raildempers precies moeten komen. (Foto: Daisy Renders).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 1 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 19 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29