Afbeelding
Foto: Herenboeren Wilhelminapark

Staatssecretaris ondertekent Green Deal Herenboeren

Algemeen

In Boxtel is vanmiddag op landgoed Wilhelminapark de Green Deal Natuurinclusief Grondgebruik Herenboeren getekend. Deze maakt het mogelijk dat het landgoed, eigendom van de Marggraff Stichting, zich kan ontwikkelen tot dé locatie waar het gedachtegoed van natuurinclusief grondgebruik in de praktijk wordt gebracht, onderzocht en uitgedragen.

Op het landgoed bevindt zich nu al Herenboeren Wilhelminapark, de eerste Herenboerderij van Nederland; een innovatief coöperatief bedrijfsmodel waarbij tweehonderd huishoudens een boer in dienst hebben die een deel van hun dagelijkse voedsel produceert. Herenboeren hebben natuurinclusief grondgebruik hoog in het vaandel staan.

Met de ondertekening vanmiddag kan op het honderd hectaren omvattende Wilhelminapark de komende jaren een bestuurlijk breed gedragen, wetenschappelijk geborgd experiment plaatsvinden.

Staatssecretaris Martijn van Dam tekende namens het ministerie van Economische Zaken: ,,Samen met de buren je eigen eten produceren en daarbij volop rekening houden met natuur en milieu. De manier waarop in Boxtel voedsel geproduceerd wordt, zorgt voor een beter besef waar ons voedsel vandaan komt, voor meer dierenwelzijn én voor een diverser landschap. Om te stimuleren dat er in Nederland meer van dit soort bedrijven komen, wordt de komende tijd gekeken tegen welke problemen deze Herenboerderij aanloopt en hoe dit opgelost kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door deze bedrijven ruimte te geven om onder voorwaarden te experimenteren binnen de huidige wet- en regelgeving."

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings benadrukte het feit dat de Herenboeren consumenten eigenaar van een boerderij maken. ,,Zo komt voedselproductie weer dichter bij mensen te staan. En er ontstaat een nieuw perspectief voor boeren in Brabant. Daarom spant de provincie zich in om eventuele belemmeringen voor de Herenboeren in de toekomst weg te nemen."

Naast het ministerie ven Economische Zaken, provincie Noord-Brabant, Herenboeren Nederland en Marggraff Stichting tekenden ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Boxtel, de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark en HAS Hogeschool.

Lees meer in Brabants Centrum van dinsdag 14 en donderdag 16 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 1 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 2 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 5 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 20 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 21 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 23 uur geleden