Maart 2015: vrijwilligers van SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde planten jonge bomen en struiken op een eeuwenoude grenswal in De Geelders. (Foto: Ruud van Nooijen).
Maart 2015: vrijwilligers van SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde planten jonge bomen en struiken op een eeuwenoude grenswal in De Geelders. (Foto: Ruud van Nooijen).

Opening kartuizer grenswal

Algemeen

Liempdse vrijwilligers zorgden in 2015 en 2016 jaar dat een in de middeleeuwen door kartuizer monniken aangelegde grenswal in natuurgebied De Geelders werd beplant werd met jonge eiken, elzen, sporkehout, lijsterbessen en hazelaars. Nu is een vier kilometer lange wandelroute langs de grenswal aangelegd die zondag 19 februari om 09.00 uur wordt geopend door wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel.

Uit archeologisch onderzoek bleek dat het zeer aannemelijk is dat een verhoging in het landschap van De Geelders uit de dertiende eeuw stamt. Een grenswal is een enkele meters hoge aarden wal rondom een landgoed. Zo'n wal moest indringers weren en wild binnen houden. Het zijn de oudste bouwwerken van Boxtel en Liempde aldus gebiedskenner en oud-wethouder Ger van de Oetelaar. Hij is gids voor de deelnemers aan de eerste wandeling langs de kartuizer grenswal. Belangstellenden dienen om 09.00 uur te verzamelen bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. 

Bij de nieuwe aanplant van de grenswal is gekozen voor inheemse soorten. Natuurwerkgroep Liempde draagt zorg voor het onderhoud. De kartuizer grenswalroute is een initiatief van SPPiLL, Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde. Die hield zaterdag 18 februari ook de eerste werkdag in natuurgebied De Scheeken; daar werd onderhoud gepleegd aan voormalige gemeenschappelijke gronden uit de middeleeuwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 10 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 11 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 13 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 14 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 15 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 17 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30