Afbeelding
Foto: Google Maps

Na lange zoektocht weer een kruisbeeld in Lennisheuvel

Algemeen

Na een lange zoektocht en dito restauratietijd wordt zondag 24 maart het nieuwe corpus voor het wegkruis op de hoek Mijlstraat en de Koevoortseweg in Lennisheuvel onthuld en ingewijd. Daarmee krijgt het dorp weer een Christusbeeld terug op de plek waar het twee jaar geleden gestolen werd.

Cor Weijns uit Lennisheuvel plaatste in juli een oproep in Brabants Dagblad waarin hij vroeg of er iemand een kruisbeeld van zo'n anderhalve meter hoog had liggen. Zijn zoektocht leidde hem uiteindelijk naar een curiosawinkel in Beek en Donk, waar hij een geschikt corpus vond. Het afgelopen halfjaar is gebruikt om het beeld te restaureren. De aankoop en restauratie is mede mogelijk gemaakt door een toekenning van ruim duizend euro uit het wijkbudget van stichting Rond Kerk en Orion en de hulp van een aantal vrijwilligers.

DIEFSTALGEVOELIG

Weijns kreeg vanuit een aantal kanten de mogelijkheid om een kruisbeeld op de kop te tikken, maar deze voldeden vaak niet aan de eisen. ,,Gipsen exemplaren kunnen niet tegen regen en als het corpus te groot of te klein was konden we er ook niks mee. We kregen zelfs een Christus die doormidden was geslepen. Het kruisbeeld dat we nu hebben is van beton. Dat is goed materiaal en een stuk minder diefstalgevoelig", aldus Weijns.

INWIJDEN

Pastor Harry van den Tillaart wijdt het corpus zondag 24 maart in. Dit vindt plaats rond 11.15 uur, na afloop van de eucharistieviering. Vanaf de Sint-Theresiakerk loopt de delegatie van de parochie naar het in doeken gehuld kruisbeeld. Na de zegening vertelt Weijns iets over de geschiedenis van het kruis; het Theresiakoor zorgt voor de muzikale omlijsting. Na de ceremonie is er mogelijkheid om na te praten met een kop koffie en thee in eetcafé Meneer Klaver.

Foto: Google Maps.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 1 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 2 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 3 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 15 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 17 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 19 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 22 uur geleden