Afbeelding
Foto: Pierre van den Oord

Maak kennis met de Boxtelse vloerbolvereniging

Algemeen

De Boxtelse Bolvereniging Sinecure (BBVS) start het nieuwe jaar met een introductietoernooi voor de sport. Deze wordt gehouden op maandag 14 januari vanaf 19.30 uur in het scoutinggebouw aan de Molenwijkseweg 5b in Boxtel.

Er wordt al bijna dertig jaar vloerbol gespeeld in Boxtel. Deze bijzondere, maar niet erg bekende sport, heeft wat weg van kegelen of bowlen en werd vroeger ook wel pierbol genoemd. De BBVS bestaat uit zo'n 14 leden en komt eens in de maand samen om de sport te beoefenen. Tegen het einde van ieder jaar is er een finale, waarbij de deelnemers strijden om het clubkampioenschap. 

Tijdens het introductietoernooi dat maandag wordt gehouden vormen twee deelnemers een team. Een geoefende speler en een introducé. Het vloerbollen wordt gespeeld met een halve bol die een baan beschrijft van steeds kleinere cirkels totdat deze ongeveer in het midden van het speelveld tot stilstand komt op de bolle kant. Het ronde veld heeft een diameter van 4 meter. In het midden staan tien kegels opgesteld. De speler staat niet ver van de kegels en werpt de houten halve bol. In de baan die de bol aflegt is het de bedoeling dat zoveel mogelijk kegels worden omgestoten. De halve bol gooit dus eerst de buitenste rij kegel om en naar het einde van de cirkelvormige baan die de bol beschrijft steeds meer kegels in het centrum. Deze kegels zijn dun en staan redelijk ver uiteen zodat de kans op een domino-effect klein is. Hoe snel de bol gaat wordt bepaald door de vaart en de hellingshoek waarmee deze wordt geworpen.

Volgens deelnemer Pierre van den Oord is het spel het beste uit te leggen als je het daadwerkelijk speelt. ,,Daarom nodigen we iedereen uit om maandagavond langs te komen en mee te doen", zegt hij. Opgeven voor het introductietoernooi is mogelijk via telefoonnummer 06-82 43 92 36 of e-mail bbvs@planet.nl.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 2 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 20 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29