De kruising richting Gemonde en Liempde krijgt verhoogde middengeleiders, voor een veiliger scheiding van doorgaand en afslaand verkeer. (Foto: Peter de Koning)
De kruising richting Gemonde en Liempde krijgt verhoogde middengeleiders, voor een veiliger scheiding van doorgaand en afslaand verkeer. (Foto: Peter de Koning)

Lantaarnpalen N618 blijven behouden

Algemeen

Om lichtvervuiling en energieverbruik terug te dringen, besloot de provincie Noord-Brabant een groot aantal lantaarnpalen langs de provinciale weg N618 tussen Boxtel en Schijndel te schrappen. Het plan, dat vorige week tijdens de inloopavond over de werkzaamheden aan de N618 in restaurant De Nachtegaal werd gepresenteerd, zorgde voor protest bij omwonenden, het college van B. en W van de gemeente Boxtel en oppositiepartij Balans. Inmiddels heeft de provincie laten weten de openbare verlichting langs de provinciale weg te handhaven.

Tussen rotonde Oosteind nabij het viaduct Peters Hoek en de grens van Boxtel en Schijndel staan nu 41 lichtmasten op een traject van 3,4 kilometer. In de onderhoudsplannen van de gemeente bleven vier lichtmasten over: twee bij de kruising met afslagen naar Gemonde en Liempde en twee bij de kruising ter hoogste van de Geelderseweg en de Gasthuiskamp. Volgens projectmanager Theo Koekkoek van de provincie Noord-Brabant is het beleid om lichtvervuiling én energieverbruik terug te dringen. Naar aanleiding van opmerkingen van bezorgde buurtbewoners vertelt hij: ,, We voeren overleg met Boxtel en Meierijstad (de fusiegemeente waartoe Schijndel sinds 1 januari behoort - red.) omdat niet de provincie beheerder is van de lichtmasten maar de gemeenten. In gezamenlijk overleg bepalen we wat er met de lichtmasten gebeurt."

Wethouder Van Wanrooij van de gemeente Boxtel bevestigt dat: ,,Bij het maken van de plannen is de provincie te voortvarend te werk gegaan. Voor de duidelijkheid: de lantaarnpalen zijn eigendom van de gemeente en als onze inwoners ze graag willen behouden, is dat voor mij een zwaarwegend argument. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd." Inmiddels blijkt dat de openbare verlichting blijft staan.

Lees meer op de werkzaamheden aan de N618 in Brabants Centrum van donderdag 16 februari.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 9 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 10 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 11 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 12 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 13 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 13 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 15 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 17 uur geleden