Afbeelding

Kasterense Watermolen weer in beeld

Algemeen

De plannen voor de wederopbouw van de Kasterense Watermolen staan weer in de steigers. Henk van Giersbergen uit Liempde heeft met Jos Geerts uit Boxtel een ambitieus plan uitgewerkt om de watermolen te herbouwen, maar ook een nieuwe bestemming te geven om gezonde exploitatie mogelijk te maken. De watermolen stamt oorspronkelijk uit de 12e of 13e eeuw en werd in 1960 door brand verwoest.

Van Giersbergen en Geerts hebben eerdere plannen voor het herstel van de Kasterense Watermolen uit de kast gehaald, maar benadrukken dat ze niet van plan de molen in oude luister te herstellen. ,,De vorige bouwplannen hebben duidelijk gemaakt dat herbestemming geen haalbare kaart is", zegt Van Giersbergen, wiens vader Antoon de laatste molenaar was. ,,We denken aan een nieuwe bestemming die historie, educatie, voorlichting en toerisme combineert", vult Geerts aan.

De initiatiefnemers onderzoeken momenteel in hoeverre de historische graan- en oliemolen herbouwd kan worden. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met de gemeente Boxtel, waterschap De Dommel en Brabants Landschap. Daarnaast is informatie ingewonnen bij buurtbewoner en 'Kasteren-kenner' Ger van den Oetelaar. ,,We zoeken aansluiting bij de plannen voor Mozaïek Dommelvallei", legt Geerts uit. ,,Dat plan beoogt tal van projecten te realiseren langs de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch." (Foto: Albert Stolwijk). 

Lees in de editie van Brabants Centrum van 1 december het uitgebreide verhaal over de terugkeer van de Kasterense Watermolen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 1 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 16 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 18 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 20 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 23 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur gisteren
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 24 apr, 09:00