Het Boxtelse filiaal van ABN/Amro was de eerste stop voor leden van werkgroep Transition Town om aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. (Foto: Annelieke van der Linden).
Het Boxtelse filiaal van ABN/Amro was de eerste stop voor leden van werkgroep Transition Town om aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. (Foto: Annelieke van der Linden).

In actie tegen fossiele energie

Algemeen

Een delegatie van de plaatselijke werkgroep Transition Town Boxtel bracht vrijdag korte bezoekjes aan banken, supermarkten en kerken om in het kader van Global Divestment Day, die op 13 en 14 februari plaatsvindt, aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. Er werden posters uitgedeeld waarop een zogenaamd agendapunt Fossielvrij staat. Dit punt moet er uiteindelijk toe leiden dat medewerkers van het bedrijf over het gebruik van fossiele energie en alternatieven gaan praten.

,,Vooral in universiteitssteden wordt aandacht gevraagd, maar wij vonden dat Boxtel niet mocht ontbreken. Deze gemeente verklaarde zich immers als eerste van Europa fossielvrij", aldus Jan Juffermans van Transition Town Boxtel. ,,We maken er graag twee uur tijd voor vrij om een bezoekje te brengen aan bedrijven en instellingen." Het filliaal van ABN/Amro aan de Markt was al eerste aan de beurt, daarna volgden de Sint-Petrusbasiliek en de protestantse kerk.

Juffermans benadrukte samen met David Andreae dat ook particulieren een steentje kunnen bijdragen. ,,Zet je spaartegoed op een rekening bij een fossielvrije bank die geen aandelen heeft in olie-, gas- en steenkoolbedrijven."

In Amsterdam vindt zaterdag 14 februari vanaf 14.00 uur een fietsactie plaats waarbij deelnemers het stadhuis van de hoofdstad omsingelen om aandacht te vragen voor 'vieze en riskante investeringen in de fossiele sector'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Bert van Houten was een van de 30.000 militairen die in de jaren zestig naar Nieuw-Guinea werden gestuurd. In april houdt hij een reünie voor zijn mede-veteranen.
Oud-strijders halen in Gemonde herinneringen op Algemeen 47 minuten geleden
Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 2 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 3 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 5 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 6 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 8 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 9 uur geleden