Met de plaatsing van een zogeheten POP-kast werd enkele weken geleden de basis gelegd voor een supersnelle glasvezelverbinding in het buitengebied van Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Met de plaatsing van een zogeheten POP-kast werd enkele weken geleden de basis gelegd voor een supersnelle glasvezelverbinding in het buitengebied van Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Glasvezel kerstcadeau voor buitengebied Boxtel

Algemeen

In het buitengebied van Boxtel en Oirschot worden de komende dagen meer dan driehonderd huishoudens aangesloten op een glasvezelnetwerk. Het startsein voor de aansluiting klonk donderdagmiddag bij boerderijterras De Jacobushof aan de Middendreef in Lennisheuvel.

De huishoudens beschikten tot vandaag over zeer matige dataverbindingen; internetverkeer was nauwelijks mogelijk. Een probleem voor veel boerenbedrijven, horeca-ondernemers en gezinnen wier kinderen voor het huiswerk op de middelbare school steeds vaker aangewezen zijn op internet.

De aanleg van een stroomkabel naar het kV-station in Boxtel bood uitkomst. Tezamen met die operatie werd een glasvezelleiding aangelegd waarop de huishoudens konden worden aangesloten. Een groep buurtbewoners ging op pad om voldoende belangstellenden te werven. ,,Nu kunnen we zeggen dat vrijwel honderd procent van de huishoudens meedoet. Dat zijn 326 adressen", aldus Jan van Kemenade van Glasvezel Boxtel.

Dankzij een burgerinitiatief, enkele ondernemers, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de gemeente Oirschot, kon het glasvezelnetwerk worden aangelegd. ,,Een kerstgeschenk", sprak een van de bewoners bij De Jacobushof.  ,,Onze bedrijfsvoering kan nu gedigitaliseerd worden, de kinderen hoeven niet meer naar opa en oma om huiswerk te maken en het spelen op de Playstation is ook bij ons nu mogelijk."

Niet alle gezinnen worden voor Kerstmis aangesloten. Volgens Van Kemenade hebben de meeste beginnen uiterlijk begin januari een supersnelle dataverbinding. Via de firma TriNed sluiten ze een abonnement af voor internet, telefonie en televisie. Ze kunnen afscheid nemen van hun reguliere telefonie-aanbieder en van de schotelantenne.

Lees meer over de aanleg van glasvezel in het buitengebied in Brabants Centrum van woensdag 30 december.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 54 minuten geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 16 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 17 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 19 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 22 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur gisteren
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur gisteren