Zo ongeveer zal het er op diverse locaties in Gemonde uitzien op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Putjes met een omvang van een vierkante meter worden uitgegraven.  (Foto: Wim Wijnands).
Zo ongeveer zal het er op diverse locaties in Gemonde uitzien op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Putjes met een omvang van een vierkante meter worden uitgegraven. (Foto: Wim Wijnands). Foto: Wim Wijnands

Gemonde zoekt naar schatten uit verleden

Algemeen

Mocht de Gemondse bodem Romeinse munten prijsgeven, dan maakt het Jan van Leeuwen en Wim Wijnands weinig uit of die van brons, ijzer of goud zijn. ,,Een herkenbare afbeelding van een keizer, daar hebben we echt iets aan, want dan kunnen we het geldstuk dateren en weten we weer wat over de geschiedenis van ons dorp." Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september gaat op diverse locaties in dorp de schop de grond in.

De werkgroep archeologie van heemkundevereniging Den Hogert, waar Van Leeuwen en Wijnands deel van uitmaken, is in Gemonde betrokken bij het project Community Archaelogy in Rural Environments (CARE). Dit is een Europees onderzoek naar dorpsontwikkeling. De Universiteit van Amsterdam leidt het project. In Liempde zijn inwoners begin juli al met schoppen en troffels in de weer geweest, over een paar weken is het de beurt aan Gemonde.

Van Leeuwen: ,,Onder begeleiding van professionele archeologen mogen dorpsbewoners putten graven, op zoek naar sporen uit het verleden. De grond wordt gezeefd en scherven, pijpenkopjes en alle andere objecten die naar boven komen, gaan apart in een zakje met label. Deskundigen analyseren de vondsten, zij kunnen nader bepalen uit welke tijdsperiode de 'schatten' dateren."

De werkgroep archeologie heeft al verschillende locaties voor putten op het oog, maar zoekt nog gravers. ,,We kunnen nog deelnemers gebruiken. Zij mogen uiteraard het hele weekeinde meedoen, maar dat hoeft niet. Het is handig om met twee of drie mensen aan de slag te gaan en de taken te verdelen. Het werk bestaat uit graven, zeven en wassen." De gaten die worden gegraven hebben een omtrek van een vierkante meter.

Het weekeinde eindigt met een samenkomst van alle deelnemers en een gezamenlijke maaltijd. Deelname is gratis, alleen voor de drankjes tijdens de maaltijd moeten volwassenen een kleine vergoeding betalen. Uiteraard worden de 'kijkgaten' na afloop weer dichtgemaakt.

Van Leeuwen en Wijnands hopen dat het weekeinde nieuwe informatie oplevert, puzzelstukjes die het beeld over het ontstaan en de ontwikkeling van Gemonde completer maken. ,,Er zijn al eens Romeinse sporen gevonden in ons dorp. Fragmenten van dakpannen en brokken tufsteen." Vooral Wijnands is benieuwd naar overblijfselen uit de tijd dat Rome de 'hoofdstad van Europa' was. ,,De Romeinen fascineren mij. Op de Hogert heeft een kerk uit de elfde eeuw gestaan. Voor de bouw van dat kerkje zijn onder andere Romeinse materialen gebruikt. Steen was duur en hergebruik was niet ongewoon. We vermoeden dan ook dat ergens in de omgeving een Romeinse ruïne stond."

De steentijd, daar houdt Van Leeuwen zich graag mee bezig. ,,Dan praat je over heel andere overblijfselen. Pijlpunten bijvoorbeeld. Toen de mens voor het eerst bewust een steen tegen een andere sloeg om werktuig met een scherpe rand te maken, brak de steentijd aan. Dat is zo'n 2,5 miljoen jaar geleden."

Van veel later datum dan de dakpanfragmenten die de twee mannen tonen, is een S-vormig haakje dat een slang voorstelt. Het deed dienst als sluiting van een Frans legeruniform ten tijde van de Franse Revolutie. Wijnands: ,,In 1794 werd de Slag om Boxtel uitgevochten. Kennelijk zijn er ook Fransen in Gemonde geweest."

Wie benieuwd is naar wat de Gemondse bodem allemaal verbergt en deze bijzondere kans aan wil grijpen om zelf op onderzoek uit te gaan, kan zich aanmelden bij Wim Wijnands via e-mailadres w.h.b.wijnands@home.nl of telefoonnummer 06-15 87 82 51 ('s avonds).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 12 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 13 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 15 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 18 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 20 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 21 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 22 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00