SAMSUNG
SAMSUNG

Gemeente controleert leegstaande stallen en schuren op basis van signalen

Algemeen

Volgens een schatting van Wageningen University Research van 2017 staat in de gemeente Boxtel circa twintig- tot dertigduizend vierkante meter vrijkomende/ vrijgekomen agrarische bebouwing (VAB) leeg. Leegstaande schuren in het buitengebied kunnen aantrekkelijk zijn voor criminelen om er activiteiten te ontplooien die het daglicht niet kunnen verdragen, vooral met betrekking tot drugs. De fractie van Balans vroeg het college van burgemeester en wethouders of en hoe vaak er gecontroleerd wordt wat er zoal in zulke gebouwen gebeurt.

,,Leegstaande agrarische bebouwing wordt gecontroleerd naar aanleiding van signalen van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN), politie of het team Openbare Orde en Veiligheid", aldus burgemeester en wethouders. Wanneer er vermoedens bestaan van mogelijke criminele activiteiten, vindt er een onaangekondigd bezoek plaats. Gemeentelijk toezichthouders sluiten dit altijd van tevoren met de politie kort, zodat hun werkzaamheden elkaar niet doorkruisen en in verband met hun eigen veiligheid. 

Wanneer agrariërs verzoeken krijgen hun stallen of schuren te verhuren en zij vinden die vragen verdacht, dan kunnen zij hiervan melding maken bij de politie, desgewenst anoniem. De politie is bereikbaar via (0900) 88 44 of Meld Misdaad Anoniem (0800) 70 00.

,,Inwoners die iets verdachts zien, kunnen eveneens contact opnemen met de politie, of melding doen bij de gemeente via veiligheid@mijngemeentedichtbij.nl", geven burgemeester en wethouders aan. 

Balans wilde verder weten of de gemeente Boxtel agrariërs ondersteunt die het zo moeilijk hebben dat ze vatbaar zijn voor het verhuren van leegstaande ruimtes aan duistere huurders. ,,Ook wat dit betreft, kunnen we enkel reageren op meldingen", stelt het college. In de loop van dit jaar wil de gemeente Boxtel in samenwerking met de Zuidelijke Land & Tuinbouworganisatie een bijeenkomst houden voor lokale agrariërs. De boeren kunnen een persoonlijk gesprek aanvragen om over hun toekomst te praten. ,,We bekijken dan hoe we de individuele ondernemers het best kunnen ondersteunen", melden burgemeester en wethouders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 4 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 8 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 23 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 17 apr, 12:00
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 17 apr, 10:00
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 17 apr, 10:00