Zonnepanelen op het dak van de Angelaschool.
Zonnepanelen op het dak van de Angelaschool. Foto: Jos Korsten, 2020.

Zonnepanelen: waar gaat dat heen?

Duurzaamheid

Zonnestroom groeit en verandert zo snel dat het goed is om te horen wat nu de zin of onzin hiervan is. Ando Kuypers van Transitie Boxtel houdt hierover woensdag 8 mei vanaf 20.00 uur een gratis lezing in de bibliotheek aan de Burgakker. Een halfuur voor aanvang is de deur open.

Kuypers werkt al 25 jaar aan de ontwikkeling van zonnepanelen bij TNO, een onafhankelijke en grensverleggende organisatie voor toegepaste wetenschap en technologie. Hij vertelt over het hoe en waarom, maar beantwoordt ook vragen en gaat de discussie aan. De entree is gratis, je kunt een vrijwillige bijdrage geven. Aanmelding is wel nodig en kan via tboxtel@gmail.com.

Nederland is inmiddels wereldrecordhouder zonnepanelen per inwoner. En er komen nog veel panelen bij, ook in Boxtel. Waar gaat dat heen? Als de zon schijnt, wekken alle zonnepanelen en windmolens samen meer stroom op dan alle andere elektriciteitscentrales van het land bij elkaar. 

Toch zullen er nog veel panelen bij komen. Waarom is dat nodig, en waar laten we die allemaal? En wat betekent dat voor onze leefomgeving? Er is regelmatig discussie over, ook in Boxtel. 

Moeten we niet alleen panelen op daken leggen, maar misschien ook op stukken land in de omgeving? Die discussie is er in de hele wereld, maar juist daardoor zijn er de laatste jaren heel veel ontwikkelingen. Zin en onzin zijn daarbij soms niet goed uit elkaar te houden.

Vanuit zijn ervaring bij TNO vertelt Kuypers hier meer over. Er verschijnen steeds meer nieuwe soorten zonnecellen en er zijn allerlei manieren bedacht waarop ze in de omgeving een goede plek kunnen krijgen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
De open boerderijdag bij de familie Van Alphen op Luissel trok ruim duizend bezoekers op tweede pinksterdag.
Boerderij familie Van Alphen druk bezocht: 'Koeien zijn lief, maar ze likken aan m'n hand' Jeugd 13 uur geleden
Logo
Limuscene kreeg weliswaar een paar stortbuien over zich heen, maar dat mocht de pret niet drukken. Publiek en muzikanten vermaakten zich opperbest.
Regen deert muzikanten en bezoekers 16e Limuscene niet Cultuur 14 uur geleden
In het kantoor van Bijnen Uitvaartzorg aan de Baroniestraat 53 in Boxtel is 30 mei een bijeenkomst over loslaten en nalaten.
Avond over loslaten en nalaten bij Bijnen Zakelijk 15 uur geleden
De jaarlijkse voertuigenzegening blijft niet beperkt tot motoren, personenauto's en trucks. Ook scootmobielers sluiten aan.
Met Gods zegen op de Markt kunnen voertuigen weer de weg op Geloof en spiritualiteit 16 uur geleden
De schedel van een metoposaurus is vanaf vrijdag in het Oertijdmuseum in Boxtel te zien. Het miljoenen jaren oude skelet is door medewerkers van het Oertijdmuseum weer in elkaar gezet.
Oertijdmuseum toont als eerste skelet oeroude 'salamander' Historie 17 uur geleden
In de laatste twee weken van augustus wordt in Liempde gecollecteerd voor De Zonnebloem.
Zonnebloemloterij: verkoop huis aan huis in Liempde Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Senioren praten over sociale netwerken en zorgzame buurt Bouwen en wonen 21 uur geleden
Logo
Liefhebbers van rock & roll muziek, kwamen zaterdagavond aan hun trekken in de tent in het Concordiapark in Liempde. Daar traden The Explosion Rockets op. De band bracht hits van Elvis, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry en vele anderen.
Explosion Rockets zorgen voor swingende start Rock en Rollend Liempde Cultuur 19 mei, 16:00