Twee jaar geleden werd de eik in Sparrenrijk al onderzocht om te kijken of hij in aanmerking kwam voor de titel Wereldboom.
Twee jaar geleden werd de eik in Sparrenrijk al onderzocht om te kijken of hij in aanmerking kwam voor de titel Wereldboom.

Eik in Boxtel wordt Wereldboom

Algemeen

Naast de Gevlekte Zuiderling in Eindhoven, de beuk van het Vlakwater in Venraij, de Plantage Plantaan in Schiedam en D'n Ollandse Beuk prijkt er vanaf zondag 6 september ook een Boxtelse boom op het lijstje van stichting Wereldboom. De 'Mammoeteik van Sparrenrijk', geworteld aan de ingang van het bos aan de Vekemans van Lieshoutlaan, wordt officieel benoemd tot boom 'die oeroud mag worden'. Dit gebeurt tijdens het feestweekend van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, die 25 jaar bestaat.

Het doel van de stichting Wereldboom is om in iedere gemeente in Nederland een wereldboom te benoemen en te beschermen. Voorzitter Ton Stokwielder gaf een paar jaar geleden een lezing in Boxtel over de stichting en dat spoorde leden van de WNLB aan een 'eigen boom in Boxtel' te zoeken. Gekozen werd voor de eikenboom aan de rand van landgoed Sparrenrijk, die naar schatting 200 tot 250 jaar oud is. Om de boom 'oeroud' te laten worden, moeten allerlei maatregelen worden getroffen. Zo werden dinsdag snoeiwerkzaamheden verricht.

De jubileumfestiviteiten van de WNLB worden zaterdag 5 september afgetrapt met een vleermuizenwandeling om 19.30 uur. Verzamelpunt voor alle activiteiten is de Sparrenrijk-ingang aan de Vekemans van Lieshoutlaan. De WNLB roept iedereen op met de fiets te komen naar de locatie. Na de vleermuizenwandeling vindt een zoektocht naar waterdieren plaats vanaf 20.30 uur. Een uur later kunnen deelnemers onder begeleiding van WNLB-vrijwilligers nachtvlinders proberen te spotten.

Een dag later krijgt het jubileumfeest een vervolg met een vroege vogelwandeling door Boxtel vanaf 07.00 uur. Vervolgens zijn bezoekers tussen 11.00 en 16.00 uur welkom voor activiteiten rondom de mammoeteik. Tussen 11.00 en 16.00 worden stempelkaarten uitgedeeld aan de jeugd waarmee ze kunnen deelnemen aan activiteiten. Aan de stam van een boom in Sparrenrijk worden ijzers bevestigd waarmee kinderen, gezekerd met tuigjes, naar boven kunnen klimmen. Ook kan de jeugd medaillons maken van hout en wordt een speciale schommel aan een boom in het bos gehangen. Kinderen die alle activiteiten hebben volbracht, krijgen een zogenaamd 'bikkeldiploma'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 11 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 12 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 13 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 15 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 15 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 16 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 17 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 18 uur geleden