De Boxtelse gymnasiast Geert Schulpen (17) tijdens het vijf uur durende theorie-examen van de International Chemistry Olympiad (ICHO) in Bakoe. (Foto: Agnes Räkers).
De Boxtelse gymnasiast Geert Schulpen (17) tijdens het vijf uur durende theorie-examen van de International Chemistry Olympiad (ICHO) in Bakoe. (Foto: Agnes Räkers).

Brons op scheikunde-olympiade

Algemeen

Hij ging voor goud, maar het werd brons. Gymnasiast Geert Schulpen (17) uit Boxtel heeft dinsdag 28 juli in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, één van de 93 bronzen medailles in ontvangst genomen. Die won hij tijdens de 47e Internationale Chemie Olympiade ICHO. Daaraan deden ruim driehonderd scholieren uit 77 landen mee. 

Naast de bijna honderd bronzen medailles werden 63 zilveren en 35 gouden medailles uitgereikt na afloop van de olympiade die een week geleden van start ging. Yifu Ouyang uit China kwam bij de theoretisch examens (waar ook de voorkeur van Geert ligt) als beste uit de bus en werd uitgeroepen tot algemeen winnaar. David I-Hsuan Wang uit de VS legde het beste praktijkexamen af.

Het klassement met zilveren medaillewinnaar werd aangevoerd door Scott Xiao uit Canada. Waar Geert als nummer 64 eindigde op de ranglijst van deelnemers die met brons werden geëerd, pakte Edgars Kletnieks uit Letland de eerste plaats. Marit Fiechter uit Zwolle, de enige andere deelnemer uit Nederland, eindigde vier plaatsen boven Geert. 

Als vijfdejaars scholier van gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel kwalificeerde Geert zich begin juni voor ICHO dankzij zijn derde plaats tijdens de nationale scheikunde olympiade in Sluiskil. Woensdagavond keert de Boxtelaar terug uit Bakoe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 3 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 17 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 19 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 20 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 22 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 23 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 28 mrt, 08:00