Een legertje reservisten probeert Liempde tijdens de Boeremèrt op hilarische wijze te beschermen tegen indringers. (Foto: Albert Stolwijk).
Een legertje reservisten probeert Liempde tijdens de Boeremèrt op hilarische wijze te beschermen tegen indringers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Boeremèrt: vol humor en sensatie

Algemeen

Wat de boer niet kent, dat blieft-ie niet. Die uitdrukking kunnen bezoekers van de Liempdse Boeremèrt op tweede paasdag, maandag 22 april vergeten: de organisatie voegt een boel nieuwe ingrediënten toe aan de mix. De bekendste jaarmarkt van de regio biedt, bovenop het boordevolle traditionele programma, volop humor en sensatie om het publiek te verrassen: van afterparty tot zwaardvechten.

Met de toevoeging 'Van Alle Tijden' sloeg de organisatie vorig jaar een nieuwe weg in. De spulletjessfeer uit grootvaders tijd is gebleven, maar de markt biedt nu óók een podium aan vermaak uit andere tijdsperken. Zo schrikken middeleeuwse zwaardvechters in harnas het vreedzame struivenbakkersvolkje op. Tussen al het wapengekletter verkopen de marktlieden in ouderwetse klederdracht hun waren met handjeklap.

Oude ambachten zijn te vinden op het erf achter bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg). Ook de herbouwde klompenmakerij is dan operationeel en het recent gerealiseerde bakhuisje kan bezocht worden. Op D'n Tip vindt de afterparty plaats. In de grote muziektent zal de tap ook na 17.00 uur rijkelijk vloeien. Mensen kunnen daar nog tot 20.30 uur terecht voor consumpties en gezellige muziek van alle tijden.

De vergeten spelletjes en het klompenschilderen voor de kinderen, het smartlappenkoor, muziekskes en blaaskapellen, een vinyl-disco: het is er allemaal. Bovendien bromt de veldwachter, brevieren de nonnekes en dorst de dorsmolen als vanouds. Tekenend voor de nieuwe koers is dat er voor het eerst een Swingmill uit de jaren zeventig is geboekt. De levende poppenkast met Jan Klaassen, Katrijn en Pietje de Boef keert ook terug naar Liempde. Deze publieksfavoriet scoort al jaren gedurende het gehele evenement een 'uitverkocht' huis.

De missie van kapitein F. Leeghuis belooft hilarisch te worden. Dit vrijwilligersleger, de reservisten van de 'Bescherming Broekegangske' (BB), verdedigen zogenaamd strategische locaties op en rond de Boeremèrt tegen… Nou ja, tegen wie, is dus de vraag. De Bieremèrt, een dweilproeverij van speciaalbieren, was vorig jaar een regelrechte hit. Op herhaling dus, en dit jaar komt er voor de meer gangbare pinten nog een gezellige en kleurrijke Biercarrousel bij. 

De Boeremèrt op tweede paasdag duurt tot 17.00 uur. Toegang kost vier euro inclusief gratis kop koffie en kans op een prijs van vijftig euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis entree.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 14 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 15 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 17 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 20 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 22 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 23 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen gisteren
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00