Vrijwilliger Tineke Nuesink van KBO Boxtel en voorzitter Kees de Waal van de coöperatie Ouderen in Regie zetten zich in voor een seniorenbus. Kosten: 60.000 euro voor drie jaar. (Foto: Pål Jansen).
Vrijwilliger Tineke Nuesink van KBO Boxtel en voorzitter Kees de Waal van de coöperatie Ouderen in Regie zetten zich in voor een seniorenbus. Kosten: 60.000 euro voor drie jaar. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

60 mille nodig voor Boxtelse seniorenbus

Algemeen Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

Coöperatie Ouderen in Regie is bezig met de introductie van een elektrisch aangedreven Seniorenbus. Zij schat de kosten voor het voertuig en bijbehorende werkzaamheden in op 60.000 euro. Daarmee is het project voor twee jaar gedekt. In principe moet een ritje binnen de gemeente Boxtel anderhalve euro kosten.

De Seniorenbus zal in eerste instantie alleen in de gemeente Boxtel van deur tot deur rondrijden. ,,Openbaar vervoer in Boxtel is voor senioren een probleem”, hoort voorzitter Kees de Waal van de coöperatie dikwijls. ,,Je hebt hier natuurlijk de buurtbus rondrijden, maar die rijdt op gezette tijden en volgt vaste routes. Vaak moeten ouderen nog een stuk lopen naar de halte.”

SOCIAAL

Hoewel ook de regiotaxi voor de deur stopt, kan niet iedere senior hierop aanspraak maken: hiervoor is een Wmo-indicatie nodig. Daarbij moeten allerlei formulieren worden ingevuld. De Seniorenbus is wat dat betreft laagdrempeliger, vertelt werkgroeplid Tineke Nuesink. ,,Bovendien heeft de Seniorenbus ook nog een sociale component: je kan er net iets meer mee bieden. Zo kunnen ook familieleden en anderen meerijden. Wel vragen we straks dat mensen een dag van tevoren opbellen: daarin is de regiotaxi net wel wat soepeler.”

VOORDELEN

Ook kunnen ouderen vooralsnog alleen binnen de Boxtelse gemeentegrenzen worden vervoerd met de bus. Desalniettemin kleven er vooral voordelen aan het vervoersmiddel, legt De Waal uit: ,,De vergrijzing in Boxtel neemt toe, relatief ook meer dan in de rest van het land.”

Nuesink vult aan: ,,Ik ben als vrijwilliger ook cliëntondersteuner bij de KBO. Je ziet dat de eenzaamheid onder ouderen toeneemt als ze minder mobiel zijn. Zolang iemand kan fietsen gaat het prima. Lukt dat niet meer, wordt het risico van sociaal isolement groter.” Dus een Seniorenbus zal geen overbodige luxe zijn, zeggen De Waal en Nuesink.

Wel is nog 60.000 euro nodig om het plan uit te kunnen voeren. Naast het leasen van de bus, moet ook praktische zaken worden geregeld. Zoals een standplaats, een laadpaal, kantoorruimte en voldoende vrijwilligers.

Het is nog even wachten voordat er daadwerkelijk iemand achter het stuur kan kruipen. Er is weliswaar een planning voor de realisatie van het initiatief. Maar de uitvoering is afhankelijk van diverse factoren, zoals de ontwikkeling van het coronavirus.

Op dit moment worden gesprekken met diverse zorginstellingen, gemeente en andere mogelijke sponsors gevoerd om de financiën rond te krijgen.

Tekst: Pål Jansen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 10 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 12 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 13 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 15 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 16 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 18 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30