Achter de berging van restaurant De Rechter (linksonder op de foto) is de Dommeloever volledig overwoekerd door de Japanse duizendknoop. (Foto: Henk van Weert).
Achter de berging van restaurant De Rechter (linksonder op de foto) is de Dommeloever volledig overwoekerd door de Japanse duizendknoop. (Foto: Henk van Weert).

'Woekerplant uitputten door maaien'

Algemeen

Op in elk geval twee plekken in het centrum van Boxtel woekert momenteel de Japanse duizendknoop. De gemeente gaat de planten bestrijden door intensief te maaien. Vergif spuiten is uit den boze, uitgraven is geen optie omdat de planten metersdiep wortelen. 

,,Francy van Heertum, bewoonster van de Burgakker, attendeerde ons op de woekerplant op het perceel naast haar woning", vertelt wethouder Eric van den Broek vorige week. Met Van Heertum voerde de wethouder een inspectie uit waaraan ook specialist Eric Ter Heide van de dienst Openbare Ruimte deelnam. De Fallopia japonica zoals de Latijnse plantennaam luidt, is aangetroffen op een perceel op de hoek van de Burgakker en de Raaphof dat eigendom van de gemeente is. Maar ook op de oever van de Dommel ter hoogte van het pleintje in de Croonpassage.

,,De plant bestrijden met chemische middelen staat onze verordening niet toe. Een andere optie zou zijn om schapen of varkens te laten grazen, maar dat is met name op de oever van de Dommel praktisch gezien niet mogelijk. En uitgraven is onbegonnen werk omdat de deze soort duizendknoop vele meters diep wortelt. Daarom kiezen we ervoor om intensief te gaan maaien in de hoop de plant daarmee uit te putten", aldus wethouder Van den Broek. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 3 uur geleden
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 5 uur geleden
Oranje Festival Boxtel opent vrijdag 26 april om 19.00 uur met internetsensatie Boer Harm.
Boer Harm stuwt kaartverkoop Oranje Festival Boxtel op Cultuur 7 uur geleden
Logo
Brunchconcert fanfare Sint-Lambertus Gemonde.
Sint-Lambertus Gemonde geeft smaakvol concert Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Kampioensrace voor Taverbo nog niet helemaal gelopen Sport 10 uur geleden
Roel van der Sloot dirigeert het On Stage Orkest.
Gildenbondsjeugd swingt met Angela's Project Cultuur 10 uur geleden
Door het verlies van zondag, dreigt degradatie voor de rugbyers van het Boxtelse/Oisterwijkse combinatieteam Ducks/Oysters.
Degradatie dreigt voor rugbyteam Ducks/Oysters Sport 11 uur geleden
Kay Karssemakers vliegt voorbij het publiek met op de achtergrond het fraaie landschap van Zuid-Tirol.
Karssemakers rijdt naar top 15 in Trentino Sport 11 uur geleden