Afbeelding

'Historische' krachtmeting bij geschiedenisquiz JRL

Algemeen

Meer dan veertig knappe koppen, afkomstig vanuit het hele land, gingen zaterdag in de aula van het Jacob-Roelandslyceum een 'historische' krachtmeting aan. De havo- en vwo-leerlingen deden mee aan de Landelijke Geschiedenisquiz die werd georganiseerd door JRL-docentes Suzanne van Gompel en Renate van der Linde. Het team van het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch won. Ruben Vogels en Willem Jansen van het JRL wisten een gedeelde derde plek te bemachtigen met 24 punten.

Naast Ruben en Willem deed er nóg een Boxtels team mee aan de quiz. Julius Doms en Mika Lans wisten de tiende plek te bezetten met een score van 18 punten. Ze hadden daarmee de helft van de vragen goed en ook dát is een bijzondere prestatie. Menig historicus zou zich namelijk achter de oren krabben bij het zien van de vragen. Want wie weet uit het blote hoofd wat een 'krypteia' is, de officiële naam van de zogenaamde dansplaag die in 1518 Straatsburg trof of waar het witte gedeelte van de Franse driekleur voor staat?

,,De concurrentie vind ik heel pittig", vertelde Julius. ,,Ik ben een havostudent, maar de anderen doen bijna allemaal gymnasium. Ze hebben zo een voorsprong." Toch wist de leerling samen met zijn teamgenoot Mika hoog te eindigen. ,,Ik weet veel van onderwerpen ná de Franse Revolutie, terwijl Julius helemaal thuis is in de middeleeuwen en klassiek oudheid", zei Mika. Lachend: ,,Een goede combinatie."

23 teams deden een gooi naar de eerste plek en de felbegeerde wisselbeker. Zij hadden zich eerder tijdens voorrondes op hun scholen gekwalificeerd.

Lees meer in de papieren editie van donderdag 16 maart en in digitale editie van dinsdag 14 maart. In laatstgenoemde uitgave is ook een fotoreeks te bewonderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 4 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 6 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 7 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 10 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 13 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 14 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 15 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00