Afbeelding

'Daadkracht vereist voor toekomst Boxtel'

Algemeen

Door een technische fout is het hoofdredactioneel commentaar in Brabants Centrum van 26 maart over de detailhandels- en horecavisie in Boxtel niet helemaal gepubliceerd. Hierbij de complete versie.

Boxtel moet een week langer wachten op het finale raadsbesluit over de veelbesproken detailhandels- en horecavisie. Een onvoorstelbare fout van de ambtelijke organisatie van de gemeente Boxtel heeft ertoe geleid dat de 23 raadsleden bij de voorbereiding van het debat op dinsdagavond over de verkeerde documenten beschikten. Een oude versie van de visie werd in het digitale vergadersysteem gezet, waar dat een geactualiseerde versie had moeten zijn.

Het besluit om de raadsvergadering te verdagen is gerechtvaardigd omdat een volksvertegenwoordiging uitsluitend knopen kan én mag doorhakken als ze over de juiste informatie beschikt. Bovendien zou wethouder Eric van den Broek in grote problemen zijn gekomen als tijdens of na het debat duidelijk was geworden dat een incorrect document was voorgelegd. Een politieke zonde.

Dat het gemeentebestuur heeft aangegeven dat het digitale vergadersysteem verbeterd móet en dit soort fouten niet meer gemaakt mag worden, is een eufemisme. Het is onvoorstelbaar dat juist bij de behandeling van zo'n cruciaal document geblunderd wordt. De detailhandels- en horecavisie is een van de zwaarste dossiers in deze bestuursperiode; besluitvorming daarover kan verstrekkende gevolgen hebben voor ondernemers en bewoners van het centrum én de wijkwinkelcentra Selissenwal, Oosterhof alsmede de kern Liempde. Dan is zorgvuldigheid geboden.

Uitstel betekent gelukkig geen afstel en dinsdag 31 maart buigt de gemeenteraad zich alsnog over de visie. De publieke tribune zal dan volstromen met inwoners die willen weten welke koers Boxtel gaat varen. Boze tongen beweerden deze week dat de fout bewust zou zijn gemaakt, zodat in het gemeentehuis meer tijd ontstond om de visie door de raad te manoeuvreren. Daarvan is geen sprake, zo wordt benadrukt.

En dat is heel aannemelijk omdat geen enkele organisatie op deze manier door het stof wil gaan. Ingewijden lieten doorschemeren dat het deze week op de werkvloer in het gemeentehuis heeft gedonderd en gebliksemd. Hopelijk is op alle fronten ook inspiratie gevonden om positieve energie te steken in een debat over een visie waaraan jaren is gewerkt. Dit werkstuk kan Boxtel vooruit brengen, maar dan is daadkracht vereist. Dat een raadsbesluit dan een weekje later genomen wordt, is ineens bijzaak...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 2 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 4 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 6 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 8 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 9 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 11 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 14 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 17 apr, 16:03