Pastoor Jacques Grubben zet een handtekening op een certificaat en bekrachtigt daarmee dat de Heilig Bloedprocessie is opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Rechts directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. (Foto: Albert Stolwijk).
Pastoor Jacques Grubben zet een handtekening op een certificaat en bekrachtigt daarmee dat de Heilig Bloedprocessie is opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Rechts directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. (Foto: Albert Stolwijk).

'Bloedprocessie zit in hart van mensen'

Algemeen

Met het plaatsen van een handtekening op een certificaat van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft Jacques Grubben vrijdag bekrachtigd dat de Heilig Bloedprocessie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staat. Grubben is naast pastoor van fusieparochie Heilig Hart ook voorzitter van de Heilig Bloedstichting.

Met een heus tableau vivant werd de plechtigheid in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel opgeluisterd. Verteller Maarten Melis, ook jaarlijks in de processie te zien, vertelde het verhaal van het Bloedmirakel uit 1380. Hij werd vergezeld door vier acteurs uit de ommegang, te weten Eligius van den Aker, de molenaar, de koster en de biechtvader. Hoofdpersonen in het wonder dat Boxtel elk jaar op Drievuldigheidszondag herdenkt.

Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed was naar Boxtel gekomen om het certificaat, tezamen met een schildje, te overhandigen. ,,Best bijzonder dat Boxtel tweemaal is opgenomen op de inventaris", zei Strouken. ,,Naast Jas de Keistamper is dat nu de Heilig Bloedprocessie." Volgens de directeur betekent het dat de Heilig Bloedprocessie beschermd wordt. ,,Maar dit erfgoed mag best meegaan met zijn tijd en moderniseren, zolang het past binnen de traditie en een plek behoudt in de harten van de mensen."

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel gaf aan 'trots' te zijn op de Heilig Bloedprocessie. ,,De uitdaging is om de processie interessant te houden voor toekomstige generaties en mensen te blijven inspireren om mee te doen en te komen kijken. Nu zien we dat de processie bijdraagt aan de sociale cohesie in onze gemeente en dat moet in stand gehouden worden."

Brabants Centrum staat donderdag 19 februari uitgebreid stil bij de toekomst van de Heilig Bloedprocessie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 9 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 10 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 11 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 12 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 12 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 13 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 15 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 17 uur geleden