Pelgrims die zondag 15 juni 1924 per trein arriveerden voor de Heilig Bloedprocessie zagen deze welkomstpoort in de Stationsstraat als eerste. De beschildering is vervaardigd door medewerkers van het toenmalige atelier Peinture Bogaerts.
Pelgrims die zondag 15 juni 1924 per trein arriveerden voor de Heilig Bloedprocessie zagen deze welkomstpoort in de Stationsstraat als eerste. De beschildering is vervaardigd door medewerkers van het toenmalige atelier Peinture Bogaerts. Foto: Heemkunde Boxtel

‘Bekende Boxtelse kunstschilders begonnen bij Peinture Bogaerts’

MuBo 10 jaar

Peinture Bogaerts maakte tussen 1891 en 1938 faam met schilderijen waarbij gebruik werd gemaakt van fototechnieken. Harrie van den Berg weet er alles van en vertelt zondag 14 april vanaf 14.00 uur in museum MuBo aan de Baroniestraat alles over deze Boxtelse ‘kunstinrichting’. 

Bekende kunstschilders als Jan Kruijsen, Pierre Janssen en Franz Knirsch startten hun carrière bij Peinture Bogaerts. Het bedrijf werd geleid door vier broers. Zij maakten gebruik van de patenten van hun vader Henri Bogaerts. Deze Bossche drukker en uitgever was een van de voormannen van de katholieke emancipatie in de jaren zestig en zeventig van de negentiende eeuw. 

De drukkerij ging in 1884 failliet, waarna Bogaerts verderging met grafische technieken. Hij ontdekte en patenteerde een methode om met fotografie een afbeelding vast te leggen op canvas. Deze wordt daarna met olieverf overgeschilderd en is bijna niet van een origineel schilderij te onderscheiden.

Zijn zonen begonnen daarop in Boxtel het bedrijf waar duizenden portretten en reproducties van uitzonderlijke kwaliteit werden vervaardigd. Kunstschilders Kruijsen, Janssen en Knirsch begonnen er ook hun loopbaan met het overschilderen van de afbeeldingen.

Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl, de entree is gratis. MuBo vraagt bezoekers om hun museumkaart te mogen scannen als zij deze in bezit hebben. Dat kost geen geld en daardoor krijgt het museum aan de Baroniestraat toch een kleine financiële bijdrage uitgekeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Logo
Het kleinschalige popfestival Boer zoekt Band beleefde vorig jaar haar laatste editie vanwege het sluiten van café D'n Boer aan de Corpus. Komend weekend debuteert de opvolger ervan op de Markt: Boxtel on Stage.
Nieuw event Boxtel on Stage debuteert: 'We brengen reuring naar de Markt' Cultuur 14 uur geleden
Logo
Yvonne van den Biggelaar en haar man Marc worden in winkelcentrum Oosterhof overburen van elkaar. Yvonne gaat er namelijk de Primera runnen die woensdag 15 mei de deuren opent. Zij blijft op de achtergrond ook een dag in de week actief voor DA Drogisterij & Parfumerie Van den Biggelaar.
'Primera maakt aanbod Oosterhof nog completer' Zakelijk 16 uur geleden
Het gilde uit Gemonde bracht dinsdagavond een vendelgroet aan de nieuwe burgemeester van Sint-Michielsgestel Eiko Smid.
Nieuwe burgemeester Eiko Smid wil inwoners van gemeente Sint-Michielsgestel leren kennen Politiek 17 uur geleden
Organiste Gonny van der Maten
Organist combineert polyfonie met romantische muziek Cultuur 18 uur geleden
Ateliermiddag basisschool De Beemden.
Ateliermiddag bij De Beemden groot succes Cultuur 19 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten.
Film Bloedverwanten op herhaling in Muziekhuis Cultuur 21 uur geleden
Logo
Artist impression van het gebouw met boven- en benedenwoningen.
Nieuwbouwproject in Liempde: schop mag in de grond Bouwen en wonen 7 mei, 16:35
De band The Explosion Rockets verzorgt zaterdag 18 mei een optreden in de tent in het Liempdse Concordiapark.
Het gaat drie dagen rocken en rollen in Liempde Cultuur 7 mei, 16:00